Foto: Pixabay

Odpověď tkví v klimatických změnách a globálním oteplování. Právě vlivem globálního oteplování se poměrně radikálně a nenávratně mění podnebí v oblastech, kde se plodiny jako kávovníky a kakaovníky pěstují. Pokud se změní podnebí natolik, že to bude pro rostliny nepřijatelné, přestanou růst nebo začnou hynout.

Káva

Kávu nemusíme ani dlouze představovat, protože je to jeden z nejpopulárnějších nápojů celosvětově a každý den proteče hrdlem lidí více než 2 miliardy šálků tohoto nápoje. Káva se k nám dováží převážně z Latinské Ameriky. Pěstitelé kávovníku z této oblasti však hromadně hlásí, že vlivem globálního oteplování jsou jejich kávovníky napadeny nemocí nazývanou „rez listová“.

Houba, která stojí za touto nemocí, má ráda klimatické podmínky s vyššími teplotami, které se nikdy v oblastech, kde se pěstuje kávovník, nevyskytovaly. Jen za posledních deset let evidují škody v řádech desítek miliard korun. Kávovník však potřebuje, jako každá rostlina, specifické podmínky, a proto s měnící se teplotou klesá i počet míst, kde lze kávovník vůbec pěstovat. Podle odhadů by do roku 2080 měl klesnout počet kávových plantáží na méně než polovinu.

Foto: Pixabay

Čokoláda

Další rostlinou, která je velmi náchylná na změny teploty je kakaovník. Tyto rostliny jsou dokonce tak náchylné, že již nepatrná odchylka může rostlinu zahubit. Jejich přirozený výskyt je pouze v oblasti 20 stupňů severně i jižně kolem rovníku. Zároveň musí mít i speciální složení zeminy, která musí být bohatá na dusík, deště a musí zaručovat konstantní teplotu. Do roku 2050 by ale měla stoupnout průměrná teplota v zemích, kde se pěstuje kakaovník až o 2,1 °C. To jinými slovy znamená, že je zde riziko, že čokoláda zmizí z našich regálů a bude to jen luxusní zboží.

Banány

Banány jsou v současné době levným a velice populárním ovocem, které je ceněno pro své zásoby draslíku. I toto ovoce má poněkud nejistou budoucnost. Díky zvýšeným teplotám sice přibývá plantáží, kde se dá teoreticky pěstovat banánovník, ale zde je zase jiný problém. Vlivem tepla je v těchto oblastech kritický nedostatek vody, která je nezbytná pro pěstování těchto plodin. Aby toho nebylo málo, banánovníky, které jsou oslabeny nedostatkem vody požírá houbová infekce Sigatoka.

Zdroj: Euronews.com (odkaz)