Foto: Pixabay

Alkohol, kouření, stres, užívání velkého množství léků, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu či nezdravý jídelníček zatěžují nejen játra, ale prakticky celý organismus. I přesto, že mají játra poměrně dobrou schopnost regenerace, se na nich tyto faktory z dlouhodobého hlediska významně podepisují. A zejména v létě zažívají zvýšený nápor. 

Že vaše játra nejsou v perfektním stavu nejčastěji poznáte podle déle trvajících trávicích obtíží. Projevuje se to také malátností, větší únavou, a to i velmi brzy po probuzení, bolestmi hlavy či svalů, návaly horka či chladu. Postupně se přidává žluté zbarvení kůže a očního bělma. Poruchy funkčnosti jater také často zapříčiňují noční nespavost. Jak tedy regeneraci jater napomoci?

Ostropeřec účinně detoxikuje játra

Jak jistě tušíte, játrům neprospívá alkohol, smažená a tučná jídla, uzeniny ani přesolené či slazené potraviny a nápoje, proto jejich konzumaci zkuste omezit. Dostatečný pitný režim a potraviny bohaté na síru, která slouží jako aktivátor jaterní enzymů, jsou v tomto ohledu klíčové. Najdete ji v tmavé listové zelenině, jako je např. kapusta, špenát nebo čekanka. Pro detoxikaci jater se také skvělé hodí ostropeřec, pampeliška, kurkuma, lněná semínka či mořské řasy.

„Kromě odlehčení jídelníčku, omezení kouření a konzumace alkoholických nápojů vsaďte na ostropeřec mariánský. Ten pomáhá odstraňovat z těla škodlivé toxiny, které se v játrech zpracovávají. Usnadňuje také trávení a podporuje samočistící schopnost organismu. Také kořen pampelišky skvěle ničí nahromaděné toxiny. Navíc podporuje tok žluče, která má vliv na tvorbu enzymů pomáhajících zpracovávat potravu z jater. Regeneraci poškozených jaterních buněk napomáhá i kurkuma,“ vysvětluje expertka na výživu ze společnosti Amway Česká republika a Slovensko Ing. Pavla Pešková Gazdíková

Zdroj: tisková zpráva společnosti Amway