Foto: Žádný Špeky, autor Lukáš Erlebach

Zelí patří k naprosto tradičním potravinám v našich zemích. Dokonce se říká, že nebýt kvašeného zelí, nepřežila by půlka království hladomor. Námořníci si kvašené zelí brali s sebou na moře, jako dobrý zdroj vitamínů a potravy, která se nezkazí. Obsah vitaminu C je navíc chránil před kurdějemi. 

Zelí jsou dva základní druhy, a to červené a bílé. Oboje dvoje bychom měli každopádně zařazovat do našeho jídelníčku co nejčastěji a zejména ti, kteří se snaží zhubnout. Čím vším je ale zelí zajímavé a co v sobě skrývá? Již při ochutnání čerstvého zelí zjistíte, že má lehce pikantní chuť, o kterou se postarají různé sloučeniny síry. 

Červené zelí je navíc unikátní svým obsahem flavonoidů, které nám pomáhají jako prevence i jako účinná zbraň proti mnoha nemocem a taky proti rakovině. Mimo vitamín C zde najdeme i vitamíny A, E, B1, B6 a K. Nesmíme zapomenout i na minerály, jako je železo, vápník, draslík, sodík, hořčík a zinek.

Vyzkoušejte hanácký salát podle videoreceptu Lukáše Erlebacha

Tyto látky ve vzájemné spolupráci dělají ze zelí skvělý antioxidant a samozřejmě, že nám zelí pomůže i při posilování imunitního systému. Zkrátka vám pomůže zbavit se zbytečných škodlivin a bordelu, který máme v těle nahromaděný. 

Poslední informací, kterou jistě uvítáte je fakt, že obsahuje velké množství vlákniny, takže nás zasytí a pomáhá nám odbourávat chuť na sladké. Mnoho nutričních poradců navíc doporučuje pít zelnou šťávu jako součást dietního plánu. Nabízíme vám navíc jeden výborný recept na jednoduchý zelný salát známý jako hanácký.

Červené zelí je zázrak přírodní lékárny, poradíme nejlepší recept na hanácký salát

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

10

minut
Kalorie

148

kcal

Suroviny

  • 1/4 červeného zelí

  • 1 gervais

  • 1 zakysaná smetana

  • 3 ČL křenu

  • 3 ČL dijonské hořčice

  • 1 červená cibulka

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Zelí si nastrouháme na hrubém struhadle a červenou cibulku si zase nastrouháme na jemném struhadle

  • V míse si smícháme gervais, zakysanou smetanu, křen, hořčici, sůl a pepř

  • Poté přidáme zelí a pořádně promícháme

TIP

  • Pro lepší chuť doporučujeme nechat odležet na chladném místě ideálně přes noc. Cibule se totiž rozleží spolu s tím gervais.

Zdroj: dancahajkova.com (odkaz)