Foto: Pixabay

Prevence je pro zdraví důležitá stejně jako zdravý životní styl. Do ordinace lékaře však v drtivé většině pacient zamíří až se zdravotním problémem. Lékárny oproti tomu bývají lidem dostupnější a poskytují okamžité poradenství. Nejen to nyní nabízí BENU Lékárny, kde se prevence onemocnění stává prioritou. Předcházet nemocem, či je případně zachytit v jejich počátečním stádiu, je cílem nově otevřených Center prevence. Ta jsou rozmístěna v BENU lékárnách po celé České republice a s kartou BENU PLUS jsou některé služby v nich zcela zdarma a další za nižší poplatek.

 

CHOLESTEROL A CUKR DO PÁR MINUT

V posledních letech byl zaznamenán vysoký nárůst cukrovky, kterou v České republice nyní trpí přes 10 % populace. V Centru prevence s poradenstvím se pacientovi věnuje speciálně vyškolený lékárník, který mu podrobně vysvětlí výsledek naměřených orientačních a informativních hodnot, sdělí další  postup, případně doporučí návštěvu lékaře, který následně může provést odborné vyšetření a stanovit diagnózu. Měří se konkrétně hodnoty glykemie, glykovaného hemoglobinu, krevního tlaku, obvodu pasu, hmotnosti + BMI a pacient se může dozvědět také odhad možných rizik rozvoje diabetu 2. typu. „V BENU se snažíme našim zákazníkům vysvětlit, že prevence není komplikovaný proces a může zabrat jen pár minut, navíc v pohodlí jejich oblíbené lékárny. Velmi často se setkáváme s případy, kdy pacient ani nevěděl, že cukrovkou trpí. Myslel si, že se jedná o nějaké jiné onemocnění a až díky návštěvě lékaře, kterou mu doporučil lékárník, se této diagnóze dozvěděl. Pozdní diagnostika přitom může vést k závažnějším komplikacím,“ vysvětluje PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka BENU Lékáren

 

Vysoký cholesterol bývá ještě větším strašákem než cukrovka, a to hlavně z toho důvodu, že nebolí. V Centru prevence proškolený lékárník pacientovi informativně změří hodnotu lipidového panelu (lipidogramu), glykemie, krevního tlaku či obvodu pasu a informuje jej o možných rizicích rozvoje kardiovaskulárních onemocnění nebo o rizicích metabolického syndromu. „Většinou od pacientů slyšíme, že nemají čas na to, aby si došli nechat zkontrolovat hladinu cholesterolu ke svému praktickému lékaři. V lékárnách se dostáváme k lidem blíž. Na konzultaci se pacient může objednat jednoduše telefonicky, nebo přes mobilní aplikaci, či rovnou osobně v lékárně. Ve stanovený termín má potom lékárník vyhrazen čas jen pro něj, a má tedy dostatek prostoru vše důkladně vysvětlit a dát vhodná doporučení,“ popisuje Lánová. 

 

ČASTO ZAPOMÍNÁTE?

BENU Centra prevence nabízí také testování paměti, které může pomoci odhalit její případné poruchy a rozpoznat stádium, které již vyžaduje lékařskou péči. V případě Alzheimerovy choroby je velmi důležitý včasný záchyt, který dokáže pozitivně ovlivnit její následný průběh. „Klíčové při léčbě jsou včasná diagnostika a nasazení léků, které podporují činnost mozku. Alzheimerovu chorobu sice nelze vyléčit, podobně jako ostatní degenerativní onemocnění, ale pomocí léků je možné zlepšit příznaky nemoci a zpomalit její průběh,“ dodává lékárník PharmDr. Matyáš Palan. Za poslední tři roky využilo možnosti otestovat si paměť 3 200 pacientů, z toho u asi 20 % byla porucha paměti skutečně zjištěna, a pacient byl tak včas předán do odborné lékařské péče.

 

BOLEST V KRKU NEROVNÁ SE VŽDY ANTIBIOTIKA

Bolest v krku nemusí ihned a vždy vyžadovat předepsání antibiotik, která se z důvodu nadužívání a s ním spojené rezistence bakterií navíc stávají neúčinnými. V BENU Centrech prevence si pacient může nechat změřit hodnotu CRP, což je protein produkovaný játry, jehož hladina stoupá obvykle v případě přítomnosti zánětu v těle. Díky hladině CRP je možné rozeznat, zda má projevující se infekce spíše bakteriální či virový původ. Při virové infekci přitom není nutné nasadit antibiotika, tudíž nedojde ke zbytečné zátěži organismu. Měření CRP se v Centrech prevence provádí mezi 11:30 a 12:00 v konzultačních dnech bez objednání, nebo je možné se na konkrétní termín předem objednat.

 

PROGRAM NÁCVIKU SPRÁVNÉ INHALAČNÍ TECHNIKY

Respirační onemocnění patří k nejrozšířenějším. Například chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) je v České republice postiženo  čtvrt milionu pacientů, astma u nás trápí 800 000 lidí. Chronická plicní onemocnění vyžadují trvalé a důsledné užívání předepsaných léků, často se jedná o léčiva ve formě inhalátorů. Více než polovina pacientů se ale při inhalaci nevědomky dopouští chyb, nebo léčbu nedodržuje, což může vést ke zhoršení jejich stavu, respektive až k hospitalizaci. Pro správný účinek jakéhokoliv inhalátoru, který byl pacientovi předepsán k léčbě plicního onemocnění, je důležité, aby byl používán správně. S nácvikem správné inhalační techniky také pomohou v Centrech prevence s poradenstvím BENU Lékáren, a to po předchozím objednání. 

Zdroj: tisková zpráva společnosti Benu

  • http://www.szu.cz/zhruba-milion-cechu-trpi-cukrovkou-a-nemocnych-neustale
  • https://www.avcr.cz/export/sites/avcr.cz/cs/veda-a-vyzkum/avex/files/2020-01-ATB-krize_.pdf
  • https://www.zzmv.cz/svetovy-den-chronicke-obstrukcni-plicni-nemoci-
  • https://www.astma-zero.cz/cs/o-astmatu