Foto: Pixabay

Narození děťátka je s největší pravděpodobností tou nejšťastnější událostí v životě každého člověka. Spolu s dítětem přijde hned po porodu zásadní rozhodnutí, a to zda budete kojit dítě mateřským mlékem nebo zda budete dítě vychovávat čistě na umělé stravě. Samozřejmé pak je, že nejpřirozenější a nejlepší pro každé dítě je, aby bylo krmeno mateřským mlékem, protože v něm má všechny potřebné živiny a látky, které nikdy v umělé stravě mít nebude.

Na druhou stranu jsou matky, které třeba kojí jen v šestinedělí a poté se vrátí do práce a na mateřské zůstává manžel. Pak nezbývá nic jiného, než dítě převést na umělou stravu. Pokud to ale jen trochu jde, pokuste se zachovat mateřské mléko. Ani to však není bez obtíží, jak může ostatně každá matka potvrdit.

Mnoho prvorodiček jde do porodnice s tím, že kojení je tak přirozené, že to zkrátka musí automaticky umět. Opak je pravdou. Existuje mnoho technik kojení a jde o to najít ten kompromis, při kterém vás nebudou tak bolet záda, ale při kterém vám dítě bude ještě dobře sát. Občas to však ani skloubit nejde, protože v poloze, která vyhovuje vám dítě prostě nesaje.

Pokud ale najdete ten vytoužený kompromis, stejně nemáte vyhráno, a to především pokud s kojením teprve začínáte. Díky špatné technice nebo až vašemu drobečkovi začnou růst zoubky, narazíte na jeden problém, a to je bolest prsu při kojení. Ta může být způsobena hned několika důvody.

Můžete mít více mléka, než dítě dokáže odsát, dítě má zoubky a prokouslo vám dvorec či bradavku a nebo neumíte správně kojit. Tak či onak se vyplatí v rámci prevence pořídit si nějaký speciální krém či balzám, kterým budete pravidelně své dvorce a bradavky promazávat a tím můžete velice významně eliminovat bolest prsou při kojení. Nejlepší je pak těmto bolestem předcházet a předpokládat, že by mohly nastat a z tohoto důvodu podniknout vše možné, abyste tomu zabránili.