Foto: Pixabay

Je podzim a to mimo jiné znamená, že dozrává spousta zeleniny a ovoce. Zemědělci v tuto dobu mají nejvíce práce. Nemusíte však být profesionální zemědělec, ale stačí když máte jednu jabloň a už se objeví jednoduchý problém – kam s nasbíranými jablky či jiným ovocem? Pokud je totiž naházíte na jednu hromadu, zcela jistě se vlastní vahou rozdrtí a shnijou a to by byla věčná škoda.

Nejlepší je proto uchovávat konkrétně jablka ve speciálních plastových přepravkách nazývané též euro přepravky. Tyto přepravky jsou pak standardizované a vyrábějí se v mnoha různých provedeních. Většinou se liší rozměry a tím i objemem a v některých případech bychom se měli zajímat i o nosnost, abychom je nepřetěžovali.

Výhodou těchto přepravek je, že pasují na sebe, což znamená, že místo nevzhledné hromady jablek si je můžete vyrovnat v bedýnkách do úhledného komínku. Tyto euro přepravky jsou vhodné zejména pro ovoce, ale pro zeleninu – jako jsou brambory, řepa či zelí – je jich zbytečně škoda.

V takovém případě je nejlepší použít tzv. paletové kontejnery neboli big boxy. Ty jsou totiž uzpůsobeny ke skladování většího a objemnějšího množství o větší nosnosti. Většinou mají objem 610 l, dynamickou nosnost 1 200 kg a stohovací nosnost 5 000 kg. Takže bez problémů je můžete naložit čímkoliv.

Rozměrově jsou velice skladné, takže se vejdou i v menším baráčku do sklepa, kde můžete mít uložené brambory na uskladnění. Pokud vám nevyhovuje otevřená nádoba na skladování, můžete klidně dokoupit i speciální víko, které se snadno přimontuje na vrchní stranu. Můžete tak brambory ochránit před hlodavci a dalšími škůdci.

Jako poslední výhodu těchto velkých přepravek lze považovat fakt, že dno, na kterém je umístěna zelenina a potraviny, je zdvihnuté, takže se nemusíte bát, že by se v případě vlhkého sklepa dostala voda na zeleninu a podnítila tak předčasnou zkázu. Správným skladování potravin jednoznačně prodloužíte životnost zakoupených potravin.