Foto: Pixabay

Proč zrovna pára?

Pára má úžasné účinky co se týče čištění. Můžete ji totiž používat zcela bez nějakých agresivních chemikálií. Díky vysoké teplotě dokáže vyčistit i spárovací hmotu mezi dlaždičkami a odstranit odolné skvrny. Navíc dokáže pára odstranit až 99 % bakterií a choroboplodných zárodků.

V praxi je pak použití mopu Aeno velice jednoduché. Naplníte speciální nádržku na vodu, zapnete, a vyčkáte 15 vteřin a mop je připraven k použití. Ve spodní části se nachází výměnný návlek s tím, že druhý náhradní máte v balení. Tyto výměnné návlek pak absorbují případnou špínu a nečistoty a je velice jednoduché je pak jen hodit do pračky vyprat či jen nechat odmočit.

Foto: poskytnuto společností Aeno, se souhlasem společnosti

Stírání a výdrž

Upřímně řečeno jsme měli zpočátku trochu nedůvěru v parní mop, protože tak jako všichni jsme zvyklí vzít si kýbl s hromadou saponátu a teplou vodou a vše vytřít tak, že na podlaze je prostě mokro. O to milejší překvapení bylo, když jsme zkusili poprvé použít parní mop.

Počáteční nedůvěra se zakládala na to, že když máte skvrnu na podlaze, třeba na linu, těžko ji můžete odstranit jen párou. To jsme se ovšem mýlili. Pára dokonce dle naší zkušenost funguje lépe než saponát, protože i skvrnu od zaschlého bláta, zaschlého kečupu či zaschlé polévky dokáže téměř jedním tahem odstranit.

Navíc podlaha nezůstává mokrá, ale jen vlhká. Abyste mohli docílit lepšího výsledku, dostanete v balení i 6 praktických nástavců na různé povrchy. Výhodou je, že voda, která je umístěna v praktické nádržce, vám vydrží na 24 minut nepřetržitého úklidu. Vzhledem k tomu, jak snadno pouští skvrny, je tento časový limit více než dostačující.

Jednou z dalších nesporných výhod je i váha. Je stále snadnější vzít mop s trochou vody, než s sebou tahat těžký kýbl s vodou. Z našeho pohledu je velkým pozitivem, že tento mop nemusíte používat jen tradičně na podlahu, ale můžete ho využít díky speciálním nástavcům i na stěny, stropy, okna nebo dokonce i zrcadla.

Aby čištění bylo co možná nejlepší a nejefektivnější, můžete si zvolit tři různé intenzity páry. Pokud potřebujete vyčistit silně znečištěný povrch, musíte logicky zvolit silnou intenzitu. Naopak pokud chcete provést jen běžnou údržbu, můžete zvolit jen nízkou intenzitu páry.

Závěr

Závěrem musíme uznat, že tento parní mop byl pro nás velkým překvapením v dobrém slova smyslu. Váží jen necelé dvě kila, což je tolik jako láhev s minerálkou. Výdrž 24 minut pak hodnotíme jako naprosto dostačující i pro středně velký byt. Pokud chcete ale vytírat podlahu a zároveň okna, bude zapotřebí nádržku na vodu doplnit, což ale zabere pouhých 10 sekund, takže to žádný problém není.

Z našeho pohledu je to ekologický způsob čištění a ten oceníte především tehdy, když se vám na zemi třeba batolí dítě. Podlaha vytřená párou totiž je prakticky sterilní a nejsou tam chemikálie. Pokud použijete saponát, voda se sice vypaří, ale chemikálie tam zůstanou. V útrobách dítěte pak tyto chemikálie mohou způsobit zdravotní potíže. Takže určitě můžeme tento produkt s klidným svědomím doporučit.