Foto: Pixabay

Ještě před zhruba třemi lety byla práce z domova jen jako velký benefit a většinou byla umožněna pouze na jeden až dva dny v týdnu. Většina českých manažerů je silně ovlivněna moderním trendem „team buildingu“ a chce, aby člověk byl v práci od rána do večera a když skončí, ještě šel s kolega na projížďku na kole a o víkendu společně pořádali piknik.

Ne každému je ale tento způsob práce příjemný a také ne každý si to může dovolit. Pokud máte rodinu a děti, nechcete celý život strávit s kolegy, ale chcete být co nejvíce s nimi. Když si vezmete, že 8 hodin denně spíte, 8 hodin pracujete a 2 hodiny cestujete do práce, vyjde vám 18 hodin ztraceného času.

Pokud ze zbylých 6 hodin volného času vám kolegové ukradnou další 4 hodiny, na rodinu toho skutečně moc nezbyde. Není ale také žádnou ostudou, když chcete jen normálně pracovat jen z těch primitivních důvodů, že potřebujete peníze na nájem a na jídlo. Zejména při práci v IT není rozhodně potřeba sedět na židli v kanceláři. Vše stejně probíhá online.

Foto: Pixabay

Osobně jsem měl neblahou zkušenost, kdy jsem prosil o práci z domova jako programátor a všude říkali, že jedině na plný úvazek 12 hodin denně a možná jednou za dva týdny mi dovolí na jeden den home-office. To je z mého pohledu čistý nesmysl. Jejich open-space kanceláře jsou velké haly, kde sedí 50 IT pracovníků a na svém pracovním místě mají počítač, kávu a tři monitory.

Nezaznamenal jsem, že by mezi nimi probíhala osobní komunikace. Veškeré potřebné věci si stejně sdělovali pomocí obecně rozšířených pracovních chatů a chatovacích skupin. Jde pouze o zatvrzelost ze strany vedení těchto společností, které by mohli ušetřit náklady na provoz kanceláře a potažmo zvýšit u toto částku mzdu zaměstnancům.

Vše ale změnila pandemie koronaviru, která otevřela společnostem oči a ty konečně museli začít umožňovat práci z domova, pokud chtěli vůbec přežít. Práce z domova sice vypadá slibně, ale abychom byli spravedlivý, i ta má své značné nevýhody a výhody. Ty si právě v tomto článku představíme.

Výhody práce z domova:

Flexibilní organizace času

Asi jednou z hlavních výhod práce z domova je samozřejmě možnost zorganizovat si čas podle sebe. Nemusíte tak být v 8:00 na židli, ale očekává se od vás, že splníte zkrátka některé zadané úkoly. Můžete si tak chvilku pracovat a pak si jít nakoupit a odpoledne zase pokračovat v práci. Toto se ale může stát zároveň největší nevýhodou práce z domova, o čemž si povíme níže.

Hlídání dětí při práci

Asi nejčastěji volají po práci z domova rodiče s dětmi, kteří tak mohou ideálním způsobem spojit práci, budování kariéry a hlídání dětí. Tato práce je však velice těžká a můžete pracovat jen pokud se děti dívají na televizi, hrají si nebo spí. Takže možnosti vaší práce jsou omezené a často musíte pracovat i v noci, až děti usnou, abyste dohnali všechny resty.

Soustředění na práci z domova

Někteří zaměstnanci potřebují pro svou práci svůj klid. Nejlepší pracovní podmínky jsou pro ně udělat si dobrý čaj, sednout s v teplácích k počítači a u toho žvýkat sušené ovoce. V takovém případě se daleko více soustředí a mají také větší míru kreativity. Takže nejen že zaměstnavatel může ušetřit za náklady na provoz kanceláře, ale zároveň získá efektivně pracujícího zaměstnance.

Pracujte si, kdy chcete

Někdo je ranní ptáče a někdo raději pracuje v noci. Při práci z domova je to vlastně jedno. Pracujete si tehdy, když vám to vyhovuje. Jediné, co musíte splnit je množství zadaných úkolů. Pokud ale někdo pracuje rád v noci a zaměstnavatel ho nutí pracovat od 8:00, sám se zaměstnavatel okrádá o efektivního pracujícího.

Nemusíte trávit hodiny v MHD

Nesmíme samozřejmě zapomenout na tu obrovskou výhodu, kdy ušetříte hromady času tím, že nemusíte dojíždět do práce. Někdo dojíždí i déle než hodinu, takže to mát minimálně dvě hodiny času, které můžete místo v MHD strávit se svou rodinou.

Nevýhody práce z domova

Práce z domova může vypadat až idylicky, ale zdání může klamat. I zde se totiž setkáte s některými nevýhodami, které byste měli rozhodně zvážit. Pracovníci pracující z domova musí být především zodpovědní, samostatní a musí si umět pořádně zorganizovat vlastní práci.

Zvýšené náklady v domácnosti

Musíte počítat s tím, že pokud chcete pracovat z domova, musíte mít také příslušné zázemí. To znamená minimálně dva monitory, desktop, ergonomickou myš a klávesnici a hodně pohodlnou židli. Samozřejmostí je pak rychlý internet. Tím, že vám doma poběží nonstop počítač také musíte počítat s tím, že vám vzrostou náklady na elektřinu s tím, že od zaměstnavatele na tyto náklady zpravidla nedostanete žádný příspěvek.

Odbíhání od práce

Když pracujete z domova, máte rozhodně více volného času. Na druhou stranu vás to ale může strhávat k odbíhání od práce. Pro práci z domova totiž potřebujete mít i vstřícnou a chápavou rodinu. Pokud vás manželka či manžel bude navštěvovat každých pět minut s otázkou: „Nezlob se, že ruším, ale potřebovala bych jen ….. to máš za chvíli hotový.“ Tak se skutečně za celý den nikam neposunete.

Zdroj: E15.cz (odkaz)