Foto: Pixabay

Víno je jedním z nejrozšířenějších alkoholických nápojů spolu s pivem. Pivo je sice dobré, ale trochu bezduché. Víno naproti tomu není jen nápoj, je to příběh. Příběh vinaře, který obdělává ručně a pečlivě každý vinný keříček, zkracuje každou větvičku a s otcovskou láskou prochází každý den svou vinici a prohlíží, jak dozrávají hrozny.

V těchto hroznech je tak ukrytá půda, ve které vyrostly, vítr, který je ovíval, i příkré slunné svahy, kde hrozny dozrávaly. Hrozen je tak svým způsobem malá kronika, kterou jednoho dne vinař sebere a vyrobí z ní úžasný nápoj, ve kterém celý tento příběh zakonzervuje. Existují pak odborníci v podobě someliérů, kteří v těchto kronikách umí číst a jen pouhým pohledem oka či podle vůně dokážou poznat, na jakém svahu hrozen vyrostl, kolik měl sluníčka i jaké bylo složení půdy.

Víno je odjakživa ceněnou perlou

Historie vína pak sahá až do Řecka, kolébky civilizace, do období 6 000 let před naším letopočtem. Již od těch dob se víno dělí na minimálně dva druhy. Konzumní, které se používá k obyčejným obědům nebo při posezení s přáteli a plní úlohu nápoje. Druhým druhem bylo vždy víno kvalitní a nějakým způsobem exkluzivní.

Toto víno se ukládalo na dlouhá desetiletí do archivu a pokud se někdy otevíralo, tak při zvláště vybraných příležitostech. Byla to vína sladká, chuťově výrazná a velice často bohatá na ovocnou chuť. V této tradici lze pokračovat i v dnešní uspěchané době. Kvalitním vínem k 60. narozeninám tak můžete vyjádřit svou lásku k otci či matce i to, jak si jich vážíte.

Vězte, že všichni již mají dost mýdel, halenek a různých kuchyňských robotů, protože jde o tuctové a spotřební zboží. Na co však vaši blízcí rozhodně nezapomenou, je sklenka dobrého archivního vína. Toto víno také může posloužit jako dobrá investiční komodita podobně jako zlato. Časem totiž svou hodnotu neztrácí, ale naopak získává.