Foto: Pixabay

Kolik stojí provoz sušičky a jak ušetřit?

I když moderní sušičky prádla jsou vyvedeny designově, tak se funkčně příliš neliší od té první z roku 1938. Z pohledu efektivity dokáže sice ušetřit čas a prádlo usušit za dvě až tři hodiny, ale obyčejný sušák zase nestojí vůbec nic. Kdy naši peněženku stojí sušička absolutně nejvíce?

Vzhledem k uspěchanosti doby nemá dneska žádná hospodyňka čas poctivě přebírat prádlo a třídit ho. Vezme proto vše, co má a nastaví sušičku automaticky na režim „bavlna“, protože je to většinou největší výkon. Na některých sušičkách bývá označován tento režim jako „Extra suché“.

Zde narážíme právě na onu zmiňovanou chybičku, protože právě režim bavlna spotřebovává bez konkurenčně nejvíce a je jedno, jestli máte ekologickou sušičku či nikoliv. Každá sušička ale má více režimů, a to včetně časovače. Právě pomocí časovače můžete nastavit o 20 minut kratší režim a tím výrazně ušetřit. 

Prádlo bude jen lehce vlhké a stačí ho nechat půl hodiny rozvěšené na sušáku a máte ušetřeno. Tím se sice ušetří jen několik desítek korun, ale pokud jste větší rodina a využíváte sušičku několikrát denně, můžete v konečném důsledku ušetřit i několik tisíc ročně.

Foto: Pixabay

Kolik stojí provoz myčky a jak ušetřit?

Upřímně řečeno myčka se hodí do profesionálního provozu, ale doma si těch několik talířů může každý omýt sám. Myčka je sice pohodlnější, ale za to pohodlí si musíte zkrátka zaplatit. Další otázkou je její využitelnost, protože v panelákovém bytě či pro čtyřčlennou rodinu nedává její nákup od počátku smysl. Při použití myčky musíte stejně každý talíř vzít a opláchnout ho od hrubých nečistot, abyste předešli ucpání filtru. Zde můžete ten talíř zkrátka zrovna saponátem omýt.

Kdy je vlastně myčka energeticky nejnáročnější? Jako energeticky nejnáročnější fázi pak můžeme označit rozhodně proces ohřívání vody, protože myčka se napustí studenou vodou a tuto vodu v sobě ohřeje. Tento proces také spotřebuje až 90 % množství elektrické energie z celého procesu mytí.

Zde doporučujeme nastavit nižší teplotu ohřevu. Myčka sice bude omývat nádobí déle, ale ve výsledku výrazně ušetříte. Snížené teploty můžeme docílit právě i zmiňovaným eko-módem. Dalším žroutem energie jsou velice populární programy na samočištění a dezinfekci myčky. Ve dřezu stačí jen vše pořádně opláchnout, ale při programu samočištění dochází vyloženě k plýtvání energiemi. Naprostým vrcholem je pak sušení, kdy 30 minut se pouští teplo na čisté talíře proto, aby oschly. Stačí je přitom nechat jen okapat.

Kolik stojí provoz pračky a jak ušetřit?

Stejně jako je tomu u myčky nádobí, tak i u praček je nejméně efektivní částí celého procesu ohřívání vody. Je pak možná až zajímavé, že celý proces praní spotřebuje jen 10 – 25 % energie, ale ohřev vody spotřebuje 75 – 90 % energie. Z pohledu úspornosti je tedy efektivnější využít program, který dokáže při nižších teplotách vyprat prádlo při vyšších otáčkách.

Nejméně úsporná je pak pračka v momentě, kdy ji nenaplníme po okraj, protože pere na tu nejvyšší teplotu a většinou na málo otáček. Doporučujeme proto vyzkoušet eko-mód, který by měl proces praní optimalizovat a zároveň třídit prádlo na silně znečištěné a mírně znečištěné. Na vlhké dva dny používané ručníky totiž můžete s klidným svědomím použít i režim praní za studena nebo přidat čistící enzymy.

Zdroj: CeskeStavby.cz (odkaz)