Foto: Pixabay

V některých případech případech se ale lidé raději obrátí na medicínské řešení jejich problému. Musíme ale podotknout, že i v případě medicínského řešení je zapotřebí dbát na správnou životasprávu, bez které by se jakékoliv řešení mohlo minout účinkem. Jedním z těchto řešení je i liposukce.

Co to je liposukce?

Liposukce je v podstatě chirurgické odsátí tuku, díky čemuž lze snížit množství podkožního tuku, zformovat postavu a zároveň snížit váhu. Mnoho obézních lidí se však domnívá, že liposukcí vyřeší svůj dlouholetý problém, ale to je omyl. Liposukce dokáže odsát přebytečný podkožní tuk nacházející se v tzv. tukových polštářích.

Tohoto tuku se většinou nejde zbavit ani usilovným cvičením či dietou. Nejvhodnější postup proto je pomocí redukční diety zhubnout maximální množství a liposukcí svou postavu již doformovat. Liposukcí jsou totiž trvale z těla odstraňovány tukové buňky, což v praxi znamená, že se dosáhne dlouhodobého efektu. Dieta je odborníky doporučována i po zákroku nebo alespoň dodržovat obecné zásady zdravého životního stylu.

Foto: Pixabay

Komu je především liposukce určena?

Vzhledem k tomu, že obezita je problém, se kterým se potýkají muži i ženy, tak i liposukce je vhodná pro obě pohlaví. Ono dobře známé tukové pneumatiky či faldíky nejsou zrovna dobré pro sebevědomí kohokoliv. Je pak lepší, podstupovat tento zákrok v mladším věku, protože kůže musí být co nejpružnější.

Hlavním důvodem je, aby se po zákroku kůže dobře přizpůsobila novým tělesným proporcím. Pro starší občany nebo lidi s neelastickou kůží je vhodnější spíše moderní laserová liposukce. Samozřejmostí je dobrý zdravotní stav. Důležité také je, aby si pacient byl vědom toho, že při jednom zákroku je možné odsát 1,5 až 2,5 litrů.

Větší množství odsátého tuku během jednoho zákroku totiž může vést i ke zhoršeným zdravotním komplikacím. Na druhou stranu je dobrou zprávou, že liposukce lze provádět v určitých časových intervalech opakovaně. Před každým zákrokem je ale naprosto nezbytná konzultace s ošetřujícím lékařem.

Jak liposukce probíhá?

Na počátku všeho musí být konzultace s lékařem, který by vám měl představit jednotlivé možnosti, celkový průběh i potřebné informace ohledně následné rekonvalescence. Následně je provedeno standardní předoperační vyšetření. Při samotném zákroku je pak pacient uveden do celkové anestezie.

Samotný zákrok pak netrvá většinou déle než hodinu, ale samozřejmě, že záleží na rozsahu konkrétního zákroku. Rozsah zákroku si lékař již dopředu zakreslí přímo na kůži, aby později věděl, ze kterých partií a v jakém rozsahu má kůži odsát.

Dobrou zprávou, zvláště pro ženy, je fakt, že operační řezy mají průměr okolo 6 mm a vždy se provádí na místech, kde není příliš vidět. Do těchto řezů se vsune vibrující kanyla, kterou se odsávají uvolněné tukové buňky. Po zákroku budete muset nosit elastické kompresní prádlo a návleky, které výrazně snižují riziko krvácení pod kůži a snižují míru bolestivosti.

V jakých partiích je možné liposukci vykonat?

  • Břicho

  • stehna

  • hýždě

  • kolena

  • lýtka

  • boky

  • podbradek

Jaká jsou rizika spojená s liposukcí?

Asi největší komplikací po odsátí kůže jsou nerovnosti na kůži, zvýšená citlivost, zvýšená teplota, apod. V každém případě se doporučuje okamžitě navštívit lékaře a případný problém s ním probrat. V porovnání s jinými zákroky jsou rizika zcela minimální.

Zdroj: Perfect Clinic (odkaz)