Foto: Pixabay

Byty na prodej v Praze – téma, které nedá spát celé řadě lidí. Developery počínaje a realitními makléři konče. A není divu. Pokud jde o rezidenční projekty, v našem hlavním městě můžete celkem snadno nabýt dojmu, že vlastně není příliš z čeho vybírat. Nebudete mít sice tak docela pravdu, nicméně 3 tisíce nových bytů, které lze aktuálně nalézt v nabídkách nejrůznějších realitních portálů, není s ohledem na velikost metropole mnoho. To jistě každý uzná. Vlivem „anticovidových“ omezení se totiž stavělo ještě méně než v předešlých letech. V porovnání s loňskem jde dokonce o více než třetinový pokles. Dočkáme se v tomto ohledu nějakého zlepšení? A vyplatí se i přes neustále stoupající ceny do pražských nemovitostí vůbec investovat?

Proč je bytů na prodej v Praze méně?

Poptávka po nových bytech je v naší metropoli poslední dobou tak velká, že se drtivá většina developerských projektů rozprodá během několika týdnů. Déle to trvá opravdu jen ve výjimečných případech. Tři tisícovky bytů tedy v žádném případě nemohou uspokojit potřeby nově příchozích obyvatel. 

A nejen to. Takové číslo se rovněž jeví jako zcela nedostatečné při pohledu na apetit realitních investorů. Z některých průzkumů dokonce vyplývá, že by se bez potíží prodalo přinejmenším troj až čtyřnásobně větší množství novostaveb. Téměř neukojitelný hlad po nemovitostech a s ním spojený cenový růst realit je sice globální záležitostí, nicméně u nás je tento trend obzvláště markantní. V České republice totiž došlo k souběhu těchto dvou negativních faktorů:

  • Dlouhodobě poddimenzovaná výstavba rezidenčních nemovitostí
  • Hned několik dílčích faktorů zapříčiněných pandemií nemoci COVID-19

Roky zanedbávaná výstavba

První faktor stojící za nedostatkem a tedy i za extrémním růstem cen rezidenčních nemovitostí není vůbec žádnou novinkou. Bytová výstavba byla v České republice zanedbávána po mnoho let a na stále se zhoršující dostupnost vlastnického bydlení má pochopitelně zásadní vliv. Když se něčeho nedostává, dříve či později to obvykle citelně podraží. Rezidenční nemovitosti nejsou výjimkou. Developerských projektů určených k bydlení bylo v minulosti realizováno málo zejména z důvodu přebujelé byrokracie. Zřejmě každý, kdo někdy žádal o stavební povolení, alespoň tuší, o čem je řeč. V délce povolovacích procesů, které každé stavbě předcházejí, bohužel patříme k nejhůře hodnoceným zemím světa. A jako by nebyla situace už tak dost složitá, objevila se nemoc COVID-19 a spolu s ní řada omezení.

Stop byrokracii?

Dlouhodobě neřešený problém s přebujelou byrokracií, který má na nedostatek nových bytů na realitním trhu nezpochybnitelný vliv se ve spolupráci s odborníky z řad developerů pokoušela řešit současná vláda. Výsledkem je nový stavební zákon, který by měl dle názoru mnohých lidí z oboru realizaci bytových projektů zásadním způsobem urychlit. Pravda je, že má i celou řadu kritiků, nicméně v platnost vstoupí teprve roku 2023, takže na efekt tohoto zákona si musíme ještě počkat.

Covid přišel v nejméně vhodnou chvíli

A nyní k druhému faktoru či spíše k celému souboru faktorů, stojícímu za nedostatkem bytů a tím i za dalším zvýšením cenové hladiny bydlení. Na mysli máme pandemii nemoci COVID-19 a několik jevů, které ji provází. Načasování bylo z hlediska realitního trhu nanejvýš nepříznivé. Nový zákon, který sliboval situaci v dohledné době zlepšit, byl teprve projednáván, když pandemie udeřila s plnou silou. A k čemu došlo?

  • Omezení pohybu osob znemožnilo cestovat za prací desítkám tisíc lidí z východu, bez nichž se naše stavebnictví neobejde. Řada developerských projektů nabrala zpoždění, některé byly pozastaveny zcela.
  • Přišel citelný útlum ekonomiky. Její propad obvykle nevěstí nic dobrého a v nejistých časech lidé hledají prověřené způsoby uložení peněz. Jedním z nich jsou odedávna nemovitosti. Rostoucí poptávka popohnala ceny ještě výš a nedostatek volných bytů, rodinných domů i rekreačních objektů je aktuálně zřejmě na svém vrcholu.
  • Nyní, když se „protipandemická“ pravidla uvolňují a mohlo by se více budovat, dochází k enormnímu zdražování stavebních materiálů. Ekonomiky po celém světě se totiž začínají vzpamatovávat z útlumu a roste poptávka po zboží všeho druhu. Dodavatelsko-odběratelské řetězce však byly do značné míry zpřetrhány a než se dají věci do pořádku, ceny budou vysoké.

Dočkáme se zlepšení?

Zlepšení situace v tuzemském stavebnictví, potažmo v celém realitním oboru je dle názoru většiny ekonomů pouze otázkou času. Pracovníci se k nám pozvolna vracejí, materiály nemohou zdražovat donekonečna (spíše dojde ke korekci) a nový zákon, který začne platit už napřesrok má navzdory své nedokonalosti značný potenciál k tomu, aby v brzké budoucnosti realizaci rezidenčních projektů výrazně urychlil. Nových bytů bude s trochou štěstí přibývat tempem, na které jsme po léta nebyli zvyklí. A ceny? Dohnat ztracené roky a uspokojit vyhladovělý trh sice nějaký čas potrvá, ale ke zlepšení rozhodně dojde. Když nic jiného, alespoň skončí či výrazně přibrzdí dlouholeté zdražování. Regiony, města či lokality disponující určitým potenciálem cenového růstu, však budou zřejmě existovat vždy. Chcete investovat do nějaké novostavby? Pak to musíte vzít v úvahu!

Atraktivní Praha

Hledáte příležitost k investici a rozhlížíte se po aktuálně nabízených rezidenčních projektech v naší metropoli? Je vysoce pravděpodobné, že to i přes značně vysoké ceny zdejších bytů stále ještě dává smysl. Je to totiž právě naše hlavní město, které svou atraktivitou láká stále více obyvatel a v dohledné budoucnosti se na tom určitě nic nezmění. Zájem o bydlení v Praze bude vždy enormní a pořízení nemovitosti, kvalitní novostavby obzvláště, se s ohledem na to jeví jako velice rozumný krok.

Chystáte se kupovat „za vlastní“ nebo za pomoci úvěru? Jeden nebo snad více bytů?