Foto: Poskytnuto společností Dr.Protect, se souhlasem společnosti

Co to je zelená káva?

Zelená káva jsou vlastně klasická kávová zrna. Kávové boby se totiž nechávají několik týdnů sušit na ostrém slunci, až prasknou a vypadnou z nich zelená zrnka kávy. Normálně by se tato zrna pražila, ale v našem případě se jedná již o hotový produkt. Zelená káva je o mnoho zdravější, než její tmavší sestra, protože díky absenci pražení obsahují o mnoho více antioxidantů a cenných kyselin, které jsou pražením při vysoké teplotě za normálních okolností spáleny.

Zdravotní účinky zelené kávy

Cukrovka a srdeční choroby

Asi tou nejdůležitější látkou, která se v zelené kávě nachází, je kyselina chlorogenová, která je právě významným antioxidantem. Tato kyselina totiž spolu s kofeinem brání vstřebávání cukru z našeho jídla a zároveň tím brání i jeho následné přeměně na obyčejný tuk. Proto se také velice často spojuje zelená káva s prevencí obezity nebo dokonce hubnutím.

Další užitečnou látkou je kyselina kávová, která také dokáže zabránit nadměrnému vstřebávání cukrů. Někteří odborníci pak dokonce tvrdí, že zelená káva je dokonce prevencí proti cukrovce a kardiovaskulárním onemocněním. Zároveň má také velice pozitivní vliv na žlučník, brání vzniku žlučových kamenů, podporuje činnost mozku, snižuje míru únavy a chuť k jídlu, napomáhá v boji proti celulitidě a snižuje krevní tlak.

Po zelené kávě zhubnete – ale dřina zůstane na vás

Může to znít neuvěřitelně, ale pravdou je, že zelená káva má dokonce více kofeinu než klasická pražená káva. Je proto vhodná jako alternativa k přeslazeným energetickým nápojům, které mimo hromady cukru obsahují ještě větší hromadu „éček“. I když má zelená káva celou řadu benefitů, vše se musí užívat s mírou.

Nemůžete také čekat, že pomocí něčeho jen tak zhubnete, protože k trvalému zhubnutí stejně potřebujete změnit svůj životní styl. Nicméně zelená káva je vítaným pomocníkem v naší snaze zhubnout.

Foto: Pixabay

Jak správně připravit zelenou kávu?

  1. Záleží v jaké podobě si zelenou kávu zakoupíte. Prodávají se celá zrna, hrubě drcená, kapsle a nebo mletá. My jsme měli možnost otestovat Zelenou kávu Dr. Protect se skořicí, která je již namletá a to je asi ten nejlepší způsob. V případě celých zrn je musíte samozřejmě namlít.

  2. Do hrnku si dejte dvě a tři lžičky zelené kávy, které zalijeme asi 3 dcl horké vody a necháme zhruba pět minut louhovat. Je to vlastně příprava „na turka“. Po vylouhování můžeme zcedit a zrovna pít.

Chuť zelené kávy

Zelená káva má naprosto odlišnou chuť než káva, na kterou jste zvyklí. Stejně jako třeba syrová cibule chutná jinak než do hněda opečená. Zelená káva je více podobná zelenému čaji a má lehce nakyslou chuť lehce taženou do oříškova. Prodává se s různými příchutěmi, ale naše testovaná verze se skořicí nás uchvátila, protože kombinace oříškové chuti a skořice je jako dělaná zvláště do sychravých a mrazivých dnů. Ideální pro novoroční detox.

Velice děkujeme Dr. Protect za poskytnutí tohoto přírodního zázraku.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté Dr. Protect, idnes.cz (odkaz)