Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová 

Šťavnaté francouzské brambory

Počet porcí

6

porce
Doba přípravy

60

minut
Kalorie

169

kcal

Suroviny

  • 4 cibule

  • 1 PL kmínu

  • 35 dkg libového uzeného masa

  • 35 dkg eidamu

  • 6 vajec

  • 1 dcl mléka

  • 0,5 kg brambor

  • zakysaná smetana

  • 3 jarní cibulky

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Na rozpálený olej dáme na jemno nakrájenou cibulku  přidáme kmín, sůl, pepř a vše musíme orestovat. 

  • Když je cibule opečená do hněda, tak k ní přidáme na malé kostičky nakrájené uzené maso a ještě zhruba pět minut opékáme.

  • Do misky si nastrouháme eidam, přidáme vajíčko a decku mléka. Vše promícháme.

  • V jiné misce smícháme pět vajíček, zakysanou smetanu, sůl, pepř a 3 nakrájené jarní cibulky a také promícháme.

  • Do vymazaného pekáčku dáme uvařené brambory nakrájené asi na centrimetrové plátky tak, aby zakryly celé dno. Na to dáme vrstvu opečeného uzeného a další vrstvu nakrájených brambor.

  • Na vrch to zalijeme směsí vajíček se zakysanou smetanou a jarní cibulou a sklepneme to, aby se to dostalo všude.

  • Nakonec rovnoměrně dáme nastrouhaný sýr a dáme do předehřáté trouby na 160 stupňů na 45 minut.