Vláčná vánočka, která se vždy povede

Vánočku peče asi každý a většina lidí používá klasické kynuté těsto. Náš recept je více než 200 let starý a pochází od známé kuchařky Rettigové, která tam dávala jednu velice neobvyklou surovinu, díky které je vánočka neskutečně vláčná a vždy se povede. Recept je na konci pořadu.

Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová 

Vláčná vánočka, která se vždy povede

Počet porcí

10

porcí
Doba přípravy

60

minut
Kalorie

255

kcal

Suroviny

  • 2 dcl mléka

  • 3 PL třtinového cukru

  • 30 g droždí

  • 200 g uvařených brambor

  • kůra z 1 citronu

  • 300 g celozrnné hrubé mouky

  • 200 g celozrnné hladké mouky

  • 2 vejce

  • vanilkový cukr

  • 70 g másla

  • hrst rozinek

  • 1 dcl tuzemáku

  • hrst plátků mandlí

Postup

  • Do misky nalijeme 2 dcl mléka a přidáme 1 PL třtinového cukru  a 30 g droždí. Kvásek necháme někde v teple vzejít zhruba 20 minut.

  • Do jiné mísy si dáme mezitím 200 g na jemno nastrouhaných uvařených brambor, kůru z citronu, mouky, vejce, vanilkový cukr, změklé máslo, rozinky namočené v tuzemáku a 2 PL třtinového cukru. 

  • Na konec přidáme kvásek a celé těsto propracujeme do hladka a dáme ještě na teplé místo kynout. 

  • Těsto si vypracujeme do jednoho válu, které si rozkrájíme na 9 kousků, ze kterých si vyválíme jednotlivé prameny. Dle videoreceptu pak vypracujeme vánočku.

  • Vánočku si potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátkami mandlí a dáme ji do předehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut, a poté snížíme teplotu na 170 stupňů a pečeme další půlhodinu. 

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz
    ARCHIV ČLÁNKŮ