Foto: Pixabay

Při jízdě osobním automobilem používá snad většina řidičů mobilní telefon jako svou GPS navigaci. Některé automobily mají již z výroby připravenou přihrádku na mobilní telefon, která slouží i jako stojánek. Mnoho automobilů však tento doplněk nemá, a proto to řidiči řeší po svém a kupují si různé přídavné stojánky na mobily. Zde se ale vystavují velkému riziku tučné pokuty za špatné umístění stojánku.

Hned na začátku je zapotřebí si ujasnit, že samotný držák ani mobilní telefon by neměl překážet řidiči ve výhledu, a to na žádnou stranu ani v zorném poli řidiče. Tento pojem zákon dále nespecifikuje, ale mezi profesionálními řidiči se má za to, že zorné pole je pole, které se stírá stěrači. 

Do ostatního prostoru, než je stíraný stěrači, by mělo být umístění držáku na mobilní telefon vhodné. Většinou se doporučuje umístit ho na spodní část čelního skla. Řidiči však bohužel stojánek na mobilní telefon umisťují ne tak, aby dobře viděli na silnici, ale aby dobře viděli na mobilní telefon a umisťují ho pod zpětné zrcátko. Tím se vystavují poměrně vysoké pokutě.

Foto: Pixabay

Vyhláška č. 341/2014 Sb. doslova uvádí: „V zorném poli řidiče nesmí být umístěny žádné předměty (např. okrasné a upomínkové předměty), které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla nebo označení či zařízení povinně umisťovaných podle jiných právních předpisů jako například funkční elektronické zařízení pro úhradu mýtného nebo platný kupón prokazující uhrazení časového poplatku.“

Z tohoto pohledu se jako nejvhodnější jeví držáky na mobilní telefony, které se dají umístit na palubní desku přes protiskluzový povrch nebo oboustrannou pásku. Další alternativou jsou držáky, které se umisťují do ventilace či do mřížky. Dle závažnosti přestupku a posouzení policisty můžete za nesprávné umístění mobilního telefonu dostat pokutu ve výši až několik tisíc korun.

Zdroj: Autorevue.cz (odkaz)