Foto: Pixabay

Zamlžení pochází bez pochyby od zvýšené vlhkosti vnitřních prostor vašeho vozidla. Bohatě stačí, když máte promočenou bundu nebo sníh na botách a je zaděláno na problém. Pokud je venku příliš velká zima postačí vlhký a teplý vzduch, který vydechujeme. Většina z nás zkrátka jen nechá auto nastartováno nějakou dobu a čeká, až bude čelní sklo zase čiré.

Na trhu se vyskytuje několik „zázračných“ doplňků, které dokážou předcházet zamlžení skla, ale o tom, zda skutečně fungují by se dalo pochybovat. Stejně tak naleznete i hromadu návodů zkušených řidičů, protože každý má svůj způsob. My jsme proto shrnuli ty nejosvědčenější postupy, jak se co nejrychleji zbavit zamlžení.

Foto: Pixabay

V praxi jde o jednoduchou fyziku, protože potřebujeme, aby se vlhkost sražená na skle odpařila – jinými slovy potřebujeme, aby kolem skla proudil co možná nejteplejší vzduch. Je jasné, že to může být v zimě také problém, protože pokud parkujete venku, bude i klimatizaci chvíli trvat, než se zahřeje.

Obecně lze ale doporučit následující kroky:

  1. zapněte ventilátor jen na čelní sklo a dejte ho na co možná největší výkon

  2. zapněte klimatizaci

  3. zvyšte teplotu na maximum

  4. vypněte okruh vnitřní ventilace vzduchu

  5. lehce pootevřete okna

Zde je zapotřebí upozornit, abyste si dali skutečně pozor na to, aby váš ventilátor byl přepnutý pouze na čelní sklo a jeho síla se tak nedělila. Zároveň je důležité použití klimatizace, která jednak urychlí přísun teplého vzduchu a zároveň oproti klasickému topení má o něco sušší vzduch, takže naše čelní sklo hezky vysuší rychleji.

V tomto vám paradoxně může pomoci právě studený vzduch zvenčí, který je v případě mrazů sušší než než normální vlhký vzduch v autě a tuto vlhkost tak dokáže z auta vytáhnout při lehce pootevřených oknech.

V některých moderních vozidlech přidali konstruktéři i několik vychytávek, kde se například sama zapne klimatizace pokud dáte proudění vzduchu na čelní sklo, atp. Ani na tyto novinky se však nedá spoléhat na plno.

Vždy se vyplatí následovat výše uvedené rady, protože jsou osvědčené a skutečně fungují. Není vyloučeno, že na tento postup jste si již za léta řízení přišli i sami. Jiní zase čekají v autě s puštěným topením, než to topení vysuší dostatečně vzduch. Neplýtvejte časem a urychlete své čekání.

Zdroj: Autoforum.cz (odkaz)