Foto: Pixabay

Jste rekreační běžec, nebo být chcete? Existuje spousta tipů pro začínající, i ty věčně začínající, běžce. Je totiž velmi důležité podchytit některé návyky, většinou špatné, abyste si chybným držením těla či jinými zvyky neškodili. Běh je geniální činnost především v tom, že jde o tělu přirozený pohyb a nic moc k jeho provozování nepotřebujete. Vhodné oblečení člověk doma najde, nebo časem nakoupí i to funkční, důležitá je ale správná obuv. Pokud jste nikdy neběhali a chcete nyní začít, soustřeďte vaši pozornost především na vhodné běžecké boty.

Základem úspěchu jsou boty

Je dobré vědět, kde budete běhat, v jakém terénu a s jakou intenzitou. Podle toho se liší různé typy běžecké obuvi. Některé modely běžeckých bot jsou tvrdší a poskytují menší oporu noze, jiné jsou zase maximálně odpružené, aby odlehčily noze od příliš velké zátěže. Nenechte se mýlit, obojí je dlouhodobě špatně. Boty s menší oporou tolik netlumí a zdálo by se, že pro běh nejsou tolik vhodné. Důležité je podívat se na obuv s větším odstupem. Tím, že nechrání nohu zcela, jí dávají prostor na to, aby zůstala aktivní, aby svaly nezlenivěly. Pokud budete běhat, nebo ještě hůř i chodit ve vašich odpružených běžeckých botách, oslabí se vaše nohy natolik, že některé svaly vypnou, nebudou spolupracovat navzájem a v konečném důsledku za nesprávnou činnost chodidla potom zaplatí další svaly, které je budou nahrazovat – nohy, záda apod. Proto je nejlepší boty střídat a neupnout se pouze na jeden model, který je vám pohodlný.

Obuv vyladěná k dokonalosti

Podpořit zdraví vašich chodidel při běhu můžete také pomocí běžeckých vložek do bot. Jak vybrat správný model vložek, to vám poradí ve specializovaných běžeckých obchodech. Záleží především na vašem stylu běhu, výkonnosti, objemech a v neposlední řadě na stavu klenby vaší nohy. Typů vložek do bot je velké množství, některé nabízí větší oporu podélné klenby, další nižší. Některé jsou více odpružené, další tlumí méně. Možností je celá řada, takže je nejlepší se při výběru správné obuvi a vhodných vložek do bot poradit se skutečnými odborníky. Pak už je jen na vás začít a vydržet.