Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Čočka je velice starou a klasickou potravinou, zvláště v našich končinách, a její historie sahá až 10 tisíc let zpět. Ve středověku byla čočka v Čechách základní potravinou, spolu s dalšími luštěninami, jako je hrách, pohanka, kroupy či jáhly. Čočka byla zkrátka vždy dostupnou a levnou alternativou k pořádnému jídlu.

To ani naši předci nevěděli, jak je čočka zdravá. Čočka totiž obsahuje bohatý zdroj železa a je dobrou prevencí proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Za to může čočka vděčit mimo jiné i velkému množství vlákniny, které samozřejmě příznivě pomáhá při obezitě. Dalšími důležitými složkami je vysoký podíl kyseliny listové, hořčíku, selenu, fosforu, draslíku či vitamínu B1 a B6.

Čočka dokáže také stabilizovat hladinu cukru v krvi a navíc se jedná o zdroj energie, která se uvolňuje postupně a pomalu. Všechny tyto nutrienty jsou pak zodpovědny za to, že čočka dokáže i poměrně efektivně snižovat cholesterol a díky vysokému obsahu vlákniny se dá použít i proti zácpě. 

Čočka na kyselo je pak velice starý recept, protože jde o prakticky nejjednodušší úpravu čočky vůbec. Zkrátka povaříme čočku a dochutíte. I tento recept však můžete mít uvařený jako ve školní jídelně a nevábně. Nicméně náš recept, video recept je výše, je odlehčenou variantou, která je ve finále chutnější a lehčí. Navíc vás po této úpravě nebude pálit žáha z množství tuku.

Zdroj: MojeZdravi.cz (odkaz)

Čočka na kyselo: levný oběd z jednoho hrnce

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

40

minut
Kalorie

121

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 1 bobkový list

  • 5 kuliček nového koření

  • 200 g čočky

  • vývar / voda

  • 1 PL třtinového cukru

  • 2 PL citronové šťávy / octa

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Do kastrolu si dáme trošku oleje a rozpálíme ho.

  • Když je olej rozpálený, pořidáme tam dvě nasekané cibule, bobkový list a nové koření.

  • Chvilku to budeme společně restovat dokud není cibule hnědá.

  • Poté přidáme čočku, kterou jsme si namočili den dopředu ve vodě a pořádně ji proprali.

  • Společně to budeme opékat asi 5 minut. Čočka do sebe natáhne všechny chutě. 

  • Osolíme, opepříme a zalijeme buď vodou nebo vývarem jen lehce nad úroveň čočky.

  • Nyní musíme vařit do měkka, což trvá zhruba 30 minut.

  • Po 30 minutách nám cibule a škrob z čočky zahustili vodu. Pokud ne, můžete zahustit klasickou jíškou, nastrouhanou bramborou nebo rozdrobeným chlebem.

  • Dochutíme cukrem a octem nebo citrónovou šťávou.

TIP

  • Daleko lepší je opečenou cibuly nechat již v základu, protože nám celou čočku krásně ochutí. Díky tomu, že je zkaramelizovaná nám čočku i lehce osladí, díky čemuž nemusíme dávat tolik cukru.
  • Pokud nechcete dlouho čekat, než se čočka namočí, můžete k ní přidat trošku jedlé sody a doba máčení bude poloviční.