Foto: poskytnuto inzerentem

Laserová epilace znamená konec všem tmavým a viditelným chloupkům! A to jednou pro vždy! Nevěříte? Vydali jsme se po stopách laserové epilace, abychom zjistili podrobnosti. A dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací, které nás přesvědčily o tom, jaké jsou efektivní a také méně efektivní způsoby odstraňování chloupků z lidského těla.

Laserová epilace odstraní chloupky nejlépe

Laserová epilace funguje na principu cíleného nasměrování laserového paprsku směrem k pigmentu vlasového folikulu každého chloupku. Tímto zářením je kořínek chloupku postupně oslabován, až je nakonec úplně zničen. Rozdíl je vidět již po prvním zákroku laserovým zařízením. Asi čtvrtina z celkového počtu chloupků je výrazně oslabena a již neroste ve své původní barvě ani síle. S každou další návštěvou chloupky postupně ubývají. Nejdříve ty nejsilnější a nejtmavší, poté ty jemnější a světlejší. Světlejší chloupky odolávají laserovému záření déle, obsahují totiž méně pigmentu, na který je laser zaměřen.

Proč je epilace lepší než depilace?

Na začátku je třeba si jasně popsat rozdíly mezi těmito dvěma termíny. Oba samozřejmě znamenají odstraňování chloupků, ale každý trochu jiným způsobem. A každý také s jinak kvalitním a trvanlivým výsledkem.

Depilace

Depilace v podstatě pouze holí vrchní část chloupku, která vyrůstá nad kůží. Vzhledem k tomu, že v podkoží zanechá aktivní kořínek chlupu, ten je brzy připraven opět vyrůst nad horní vrstvu kůže. Tím opět nastává nutnost další depilace.

Historie depilace sahá do hluboké minulosti – lidé se zbavují ochlupení již několik tisíciletí. Depilace je realizována většinou:

  • žiletkou

  • depilační pastou

  • holicím strojkem

  • krémem.

Depilované chloupky vydrží maximálně týden a je třeba znovu absolvovat zdlouhavou proceduru holení s rizikem alergické reakce nebo podrážděné pokožky.

Epilace

Tento způsob zbavování chloupků je výrazně trvanlivější a také efektivnější. Důvod je velice prostý. Epilace se cíleně zbavuje celého chloupku, případně dokonce ničí jeho kořínek. Po epilaci začne na rozdíl od depilace růst chloupek daleko později. Rozestup mezi epilacemi je samozřejmě také daleko větší, než mezi depilacemi. Epilace je nejčastěji prováděna:

  • trhacím strojkem

  • domácím depilačním přístrojem – laserem

  • návštěvou salonu s laserovou epilací. Ta má mnoho výhod.

 

Jaké výhody máme na mysli? Začněme tedy od začátku s nevýhodami domácí epilace:

  • trhání chloupků strojkem – tato metoda vytrhává celé chloupky z podkoží. Procedura je velice nepříjemná a bolestivá. Chloupek se po čase obnoví a nedochází k jeho likvidaci.

  • využití domácího IPL přístroje – domácí epilační přístroj cíli stejně jako laser ve studiu na likvidaci kořínku chloupku prostřednictvím jeho zahřátí cíleným laserovým paprskem. Ten je pohlcován barvivem v kořínku, odkud chloupek roste. Zásahem laseru se chloupek v podstatě spálí a dál již neroste nebo je velmi oslaben. Laserové odstranění chloupku je bezbolestné, musí však splnit všechny podmínky správné aplikace. Zákrok pomocí domácího IPL přístroje je třeba vícekrát opakovat, než se dostaví kýžený výsledek. IPL epilace má také mnoho omezení, kdy se nedoporučuje ji používat Není například vhodná pro všechny typy pleti.

  • Nejefektivnější je samozřejmě návštěva profesionálního salonu. Zde mají totiž daleko kvalitnější laserový přístroj, který cílí přímo do vlasového folikulu na velmi krátkou dobu, a nehrozí tedy popálení pokožky, ani podkoží. Chloupek po aplikaci laserového záření buď výrazně oslabí nebo rovnou samovolně vypadne. Ošetření v salonu je vždy bezbolestné a bez rizika.

Pro koho je vhodná laserová epilace?

Pro všechny, kteří se chtějí zbavit chloupků natrvalo, nebo opravdu velmi dlouhou dobu. Ať už jsou to modelky, zpěvačky, nebo dívky či muži s touhou skvěle vypadat. Tělo poseté chloupky nejspíš nebude již nikdy IN!

 

Jaký způsob pro odstraňování chloupků praktikujete vy? Není ten správný čas se jich zbavit natrvalo?