Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Bramboráky jsou velice oblíbeným jídlem po celé naší republice. Pravý a originální recept snad už ani neexistuje, protože v každém kraji i v každé rodině používají trochu jiné suroviny nebo poměr těchto surovin. Zatímce do „krkonošské sejkory“ jsou pečené na plechu společně se švestkami, tak šumavská cmunda po kaplicku je bramborák se zelím a uzeným masem. Přeci jenom se zkusíme trochu podívat do historie a najít původ, odkud k nám bramboráky přišly.

Obecně se dá ale říci, že bramborák má mít v českém podání hodně česneku a hodně majoránky. Všichni pak chtějí navíc docílit toho, aby byl co nejvíce křupavý, což bývá obtížné. Je zde totiž taková rovnice, že čím více dáme česneku, tím více jsou zelené a čím více vajec, tím jsou hnědší.

Jedno má ale většina receptů společného – jedná se o smažené bramborové placky, do kterých se přidává česnek. Dá se říci, že jídlo již v našich krajinách zlidovělo. Historicky bychom se pak museli přenést do doby, kdy se zde rozšířilo ve větším pěstování brambor, což je zhruba v druhé polovině 17. století.

Do stejné doby tak můžeme historicky vysledovat i bramborák, protože lidé zkrátka nastrouhali brambory, klepli do toho vajíčka a byla placka na světě. K nám se brambory pak dostaly s největší pravděpodobností z Braniborska. Zajímavostí je, že ve Slezku, kde se brambory nazývají jinak, nenajdeme ani slovo bramborák. V těchto oblastech pak se pak bramborák nazývá třeba „křapáč“, „placek“ či „křápanec“. V jižních Čechách se pak bramborák nazývá cmunda.

Zdroj: TopRecepty.cz (odkaz)

Křupavý italský bramborák

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

198

kcal

Suroviny

  • 20 dkg brambor

  • 2 vejce

  • 15 dkg celozrnné mouky

  • 1 dcl vody

  • 10 dkg parmezánu

  • 1 ČL rozmarýnu

  • 1 PL oleje

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Brambory nastrouháem na jemném struhadle a přidáme všechny ostatní suroviny, což znamená vejce, mouku, vodu, parmezán, rozmarýn, olej a n závěr osolíme a opepříme.

  • Na pánev si dáme trochu oleje a rozpálíme. 

  • Polévkovou lžící přendáme jeden bramborák na pánev a lehce tupou stranou lžíce rozprostřeme do tvaru bramboráku.

TIP

  • Pokud máte těsto hustší, přidejte vodu. V opačném případě přidejte trochu mouky. Mouku můžete nahradit i strouhankou.
  • Díky parmezánu a absenci česneku jsou bramboráky krásně křupavé. Česnek způsobuje právě onu známou nazelenalou barvu.