Foto: ibb.co, poskytnuto inzerentem

Hlavně nepřepálit začátek

Začněte s krátkými a pomalými běhy a postupně zvyšujte délku a intenzitu tréninku. Je důležité poslouchat své tělo a přizpůsobovat trénink svým možnostem. Pokud jste celou zimu trénovali pouze na běžeckém pásu, zvykejte si na přírodní terén.

Běhání po zimní pauze může být náročné na klouby a svaly, proto nezapomeňte na protahování a posilování těla. Vyberte si vhodné cviky pro posílení nohou, břicha a zad a pravidelně cvičte.

Jaro je také ideální čas pro vylepšení vaší běžecké techniky. Pozorujte se při běhání a dejte pozor na typické nešvary jako třeba zvedání kolen příliš vysoko nebo hrbení se. Pokud si nejste jistí, zvažte konzultaci s trenérem. Správná technika běhu vám pomůže zlepšit výkon a snížit riziko zranění. Pokud se chystáte na závody, je dobré si naplánovat tréninkový program a postupně zvyšovat objem tréninku.

Foto: ibb.co, poskytnuto inzernetem

Prozkoumejte nové trasy

Využijte jarního počasí k objevování nových tras a běžeckých lokalit. Vyzkoušejte běhání v parku, na cyklostezkách nebo v lese. Kromě fyzického výkonu si také užijete krásné prostředí.

S příchodem jara se často mění počasí. Proto mějte na paměti, že běhání v dešti nebo větru může být náročnější než v teplejším počasí. Vyberte si proto vhodné oblečení, ve kterém zvládnete běh v jakémkoliv počasí.

Pořiďte si kvalitní běžecké kalhoty a běžeckou bundu. Jaké vlastnosti by běžecký outfit měl splňovat, abyste trasu zvládli i při výkyvech počasí? Vybírejte kousky z nepromokavých a prodyšných materiálů, které dobře odvádí pot. Je důležité udržet tělo v suchu, aprílové počasí je nevyzpytatelné a o nachlazení není nouze.

Běhání na jaře je skvělou příležitostí k tomu, abyste se vrátili k pravidelnému tréninku a užili si rozkvétající přírodu. S adekvátní přípravou a vhodným oblečením bude jarní běh velká radost.