Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Historie velikonoční nádivky se špenátem

Velikonoční nádivka se špenátem má svůj původ v evropské kuchyni a je tradičním jarním jídlem, které se podává na Velikonoce. Špenát byl původně pěstován v Persii a později byl dovezen do Evropy v 11. století. Od té doby se stal oblíbenou surovinou pro mnoho jarních pokrmů.

Zdravotní výhody špenátu

Špenát je vynikajícím zdrojem vitamínu K, který pomáhá udržovat zdravé kosti a srdce. Obsahuje také vitamín A, který je důležitý pro zrak, imunitní systém a zdravou kůži. Dále obsahuje vitamíny C, E a B, železo, hořčík, vápník a další minerály.

Špenát také obsahuje velké množství antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a ochraňují tělo před oxidativním stresem. Studie také ukazují, že pravidelná konzumace špenátu může snížit riziko srdečních onemocnění, cukrovky a některých druhů rakoviny.

Příprava velikonoční nádivky se špenátem

Recept na velikonoční nádivku se špenátem může být různý v závislosti na regionu, kde se připravuje. Základem nádivky jsou vajíčka, mléko a sýr, které se smíchají s uvařeným špenátem a dalšími ingrediencemi. Nádivka se poté peče v troubě, dokud není zlatě hnědá a křehká.

Při přípravě nádivky je důležité použít čerstvý špenát a vajíčka a snažit se minimalizovat množství tuku a soli. Pokud chcete snížit kalorickou hodnotu, můžete použít nízkotučné mléko a sýr nebo nahradit část sýra tofu.

Závěr

Velikonoční nádivka se špenátem je skvělým jarnímpokrmem, který spojuje tradici a zdraví. Špenát je bohatým zdrojem živin a antioxidantů, které mohou pomoci chránit tělo před nemocemi a podporovat zdravý životní styl. Kromě toho je velikonoční nádivka se špenátem vynikajícím zdrojem bílkovin a vlákniny, které mohou pomoci udržet hladinu cukru v krvi stabilní a podpořit zdravou trávicí funkci.

Přestože velikonoční nádivka se špenátem obsahuje větší množství kalorií než jiné jarní pokrmy, může být zdravým a vyváženým jídlem, pokud je připravena správným způsobem. Pokud se rozhodnete připravit tuto tradiční nádivku, snažte se použít co nejkvalitnější a nejčerstvější suroviny a vyvarujte se nadměrného přidávání soli a tuku.

Celkově lze říci, že velikonoční nádivka se špenátem je skvělým jarním jídlem, které může být součástí zdravé a vyvážené stravy. Pokud hledáte nové recepty, které vám pomohou zahrnout do vaší stravy více zeleniny a živin, určitě byste měli vyzkoušet tuto vynikající nádivku se špenátem.

Zdroj: Apetitonline.cz (odkaz), nzip.cz (odkaz)

Nádivka s uzeným masem a křupavým sýrem se hodí celoročně

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

40

minut
Kalorie

154

kcal

Suroviny

  • 2 dcl nízkotučného kefíru

  • 3 vejce

  • sůl

  • pepř

  • 5 krajíců celozrnného toastového chleba

  • 20 dkg eidamu

  • 10 dkg uzeného

  • hrst čerstvého baby špenátu

  • máslo na vymazání

Postup

  • Do mísy si nalijeme kefír a přidáme vejce, sůl, pepř a vše společně vymícháme. 

  • Dále přidáme na kostičky nakrájený toastový chléb a opět promícháme, aby se chleba rovnoměrně nasál. 

  • V dalším kroku přysypeme 10 dkg na jemno nastrouhaného eidamu, na kostičky nakrájené uzené a baby špenát. Vše promícháme.

  • Pekáček si vymažeme máslem a přendáme tam naši směs. Na vrch to ještě zaypeme eidamem a dáme pést do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 20-30 minut.