Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Hlíva ústřičná, známá také jako Pleurotus ostreatus, je jednou z nejoblíbenějších hub v kuchyni i v lékařství. Tato houba není pouze lahodná, ale nabízí také mnoho zdravotních výhod. V tomto článku se podíváme na některé z hlavních beneficíí hlívy ústřičné pro vaše zdraví.

  1. Vysoký obsah živin: Hlíva ústřičná je bohatým zdrojem živin, včetně bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamíny B-komplexu, vitamín D, železo, draslík a zinek, které jsou důležité pro správnou funkci těla. Díky svému výživovému profilu může hlíva ústřičná přispět k posílení imunitního systému a celkovému zdraví.

  2. Antioxidační vlastnosti: Hlíva ústřičná je bohatá na antioxidanty, jako jsou fenoly a polysacharidy, které pomáhají neutralizovat volné radikály a chrání buňky před oxidativním stresem. Antioxidanty v hlívě ústřičné také podporují zdravé stárnutí, snižují záněty v těle a mohou mít protirakovinné účinky.

  3. Podpora imunitního systému: Díky své schopnosti stimulovat imunitní systém může konzumace hlívy ústřičné pomoci zlepšit obranyschopnost těla proti infekcím a nemocem. Bioaktivní sloučeniny obsažené v této houbě mají imunomodulační účinky a mohou podpořit produkci imunitních buněk.

  4. Zdraví srdce: Hlíva ústřičná obsahuje látky, které mohou pomoci udržovat zdraví srdce. Například beta-glukany, které se nacházejí v této houbě, mohou pomáhat snižovat hladinu cholesterolu v krvi a podporovat zdravou srdeční činnost. Konzumace hlívy ústřičné může tedy přispívat k prevenci srdečních onemocnění.

  5. Regulace krevního cukru: Díky své nízké energetické hodnotě a obsahu vlákniny hlíva ústřičná může být prospěšná i při regulaci hladiny krevního cukru. Vláknina obsažená v hlívě ústřičné pomáhá zpomalovat trávení a vstřebávání sacharidů, což může přispět k stabilizaci hladiny glukózy v krvi. To je zvláště důležité pro lidi trpící cukrovkou nebo hledající způsoby, jak udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

  1. Zdraví trávicího systému: Hlíva ústřičná obsahuje také enzymy, které mohou podpořit trávení potravy a zlepšit zdraví trávicího systému. Tyto enzymy pomáhají rozkládat složité molekuly potravy, což zvyšuje jejich stravitelnost a snižuje riziko trávicích potíží, jako je nadýmání nebo pálení žáhy.

  2. Vitamín D: Hlíva ústřičná je jednou z mála rostlinných potravin, které obsahují vitamín D. Tento vitamín je důležitý pro zdraví kostí, podporuje vstřebávání vápníku a může hrát roli v prevenci osteoporózy. Přidání hlívy ústřičné do své stravy může být prospěšné pro udržení silných kostí a zdravého skeletu.

  3. Možnosti přípravy: Hlíva ústřičná je ceněná nejen pro své zdravotní benefity, ale také pro svou všestrannost v kuchyni. Může být grilována, smažena, pečená nebo přidávána do polévek, omáček, těstovinových jídel a salátů. Je to skvělá alternativa pro vegetariány a vegany, kteří hledají způsob, jak zpestřit svou stravu a získat živiny z rostlinných zdrojů.

Přestože hlíva ústřičná obecně považována za bezpečnou a dobře stravitelnou houbu, je vždy důležité dbát na správné skladování a přípravu, aby se minimalizovalo riziko kontaminace nebo alergických reakcí. Pokud máte jakékoli alergie nebo zdravotní potíže, je vhodné konzultovat s odborníkem před zařazením hlívy ústřičné do své stravy.

Celkově lze říci, že hlíva ústřičičná je nejen chutnou přílohou či ingrediencí v různých jídlech, ale také nabízí mnoho zdravotních benefiit. Pokud se rozhodnete začlenit hlívu ústřičnou do své stravy, můžete se těšit na tyto prospěšné účinky. Nicméně je důležité si uvědomit, že tato informace je pouze obecná a nenahrazuje individuální lékařskou radu.

Zdroj: Healthline.com (odkaz)

Falešná dršťková polévka z hlívy, po které zbyde jen vylízaný talíř

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

71

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 1 ČL kmínu

  • 200 g hlívy ústřičné

  • 1 PL mleté papriky

  • 4 stroužky česneku 

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 1 ČL majoránky

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Do rozpáleného hrnce si přidáme olej a na kostky nakrájenou cibuly, kmín a vše restujeme, dokud není cibule změklá a lehce zlatá.

  • Pak přidáme na nudličky nakrájenou hlívu ústřičnou.

  • Hlívu necháme dusit asi tak 5 minut. Tato houba je trochu tvrdší a nikdy zcela nezmekne.

  • Poté přidáme nastrouhaný česnek, sůl, pepř a zaprášíme to mletou paprikou. Lehce zarestujeme asi 1 minut a zalijeme vývarem. 

  • Následně přidáme majoránku a vaříme dalších 10 minut. 

  • Ke konci dochutíme, můžeme zahustit nastrouhaným chlebem, nastrouhanou bramborou nebo jíškou a nezpomeňte přidat ještě 1 stroužek nastrouhaného česneku pro lepší chuť.