Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Tuňák je populární druh ryby, který je ceněn pro svou výživovou hodnotu a chutnou chuť. Jeho maso je bohaté na důležité živiny a omega-3 mastné kyseliny, které přinášejí mnoho zdravotních výhod. V tomto článku se podíváme na účinky tuňáka na zdraví a proč by měl být součástí vyvážené stravy.

  1. Zdroj omega-3 mastných kyselin: Tuňák je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro lidské tělo nezbytné. Tyto mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a přispívají k zdraví srdce. Pravidelná konzumace tuňáka může snížit riziko vzniku srdečních chorob, jako je srdeční infarkt, a také zlepšit hladinu cholesterolu v krvi.

  2. Vysoký obsah bílkovin: Tuňák je také bohatý na kvalitní bílkoviny, které jsou důležité pro růst a opravu tkání v našem těle. Bílkoviny jsou klíčovým stavebním kamenem pro svaly, kůži, vlasy a nehty. Pravidelná konzumace tuňáka může přispět k posílení svalů, urychlení regenerace po fyzickém výkonu a podpoře celkového zdraví.

  3. Zdroj vitamínů a minerálů: Tuňák obsahuje také různé vitamíny a minerály, které jsou důležité pro správné fungování našeho těla. Patří sem vitamíny skupiny B, které jsou nezbytné pro energetický metabolismus a funkci nervového systému. Tuňák také obsahuje minerály jako železo, hořčík a selén, které podporují imunitní systém a zdraví kostí.

  4. Zlepšení funkce mozku: Díky obsahu omega-3 mastných kyselin může tuňák přispět k lepšímu fungování mozku. Tyto mastné kyseliny jsou klíčové pro zdraví mozku a nervového systému, a mohou podporovat kognitivní funkce, paměť a náladu. Pravidelná konzumace tuňáka může být zejména prospěšná pro vývoj mozku u dětí
    Podpora zdravého trávení: Tuňák obsahuje také vysoké množství vitaminu B12, který je klíčový pro zdravé trávení. Vitamin B12 pomáhá vytvářet zdravé červené krvinky a podporuje správnou funkci nervového systému. Dále obsahuje také vlákninu, která je důležitá pro regulaci trávení a udržení zdravého zažívacího systému.

  1. Snížení zánětlivých procesů: Díky obsahu omega-3 mastných kyselin tuňák může mít protizánětlivé účinky v těle. Zánětlivé procesy jsou spojovány s různými onemocněními, včetně srdečních chorob, artritidy a některých typů rakoviny. Pravidelná konzumace tuňáka může pomoci snížit záněty v těle a podpořit celkové zdraví.

  2. Podpora zdravého metabolismu: Díky vysokému obsahu bílkovin a omega-3 mastných kyselin může tuňák pomoci při udržování zdravého metabolismu. Bílkoviny mají vyšší termický efekt, což znamená, že tělo spaluje více energie při jejich trávení. Omega-3 mastné kyseliny pak mohou podpořit oxidaci tuků a regulaci hladiny cukru v krvi.

  3. Možné varování: Při konzumaci tuňáka je důležité vybrat správný zdroj, aby se minimalizovala expozice rtuti. Tuňák může obsahovat vysoké množství rtuti, zejména druhy jako tuňák obecný (bluefin tuna) a tuňák žlutoploutvý (yellowfin tuna). Je vhodné omezit konzumaci tuňáka na bezpečné množství, zejména u těhotných žen a malých dětí.

Tuňák je skvělou volbou, pokud hledáte chutné a zdravé jídlo. Jeho bohaté množství omega-3 mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálů přináší mnoho výhod pro zdraví, včetně podpory srdce, mozku, trávení a metabolismu. Mějte však na paměti správný výběr a omezení konzumace z důvodu obsahu rtuti. Zařaďte tuňáka do své vyváž
ené stravy a vychutnávejte si jeho blahodárné účinky na vaše zdraví.

Mnoho studií potvrzuje význam tuňáka jako součásti zdravé stravy. Doporučuje se konzumovat tuňáka alespoň dvakrát týdně, aby bylo možné využít jeho přínosů. Existuje mnoho způsobů, jak začlenit tuňáka do svého jídelníčku, jako jsou tuňákové saláty, pečený tuňák, grilované tuňákové steaky nebo tuňákové sushi.

Pokud jste vegetarián nebo vegán, můžete zvážit alternativy k tuňáku, které nabízejí podobné zdravotní výhody. Patří sem například semínka chia, lněné semínko nebo řasy, které jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Je však vždy důležité dbát na udržení vyvážené stravy a začlenění různorodých potravin. Pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo se potýkáte s alergiemi, je vhodné se poradit s lékařem nebo odborníkem na výživu, abyste si byli jisti, že konzumace tuňáka je pro vás vhodná.

Celkově lze říci, že tuňák je skvělou volbou pro ty, kteří hledají výživné jídlo s mnoha zdravotními výhodami. Jeho obsah omega-3 mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálů přispívá k posílení srdce, mozku, trávení a celkovému zdraví. Pamatujte však na zdravého dávkování a vhodný zdroj tuňáka, abyste si plně užili jeho přínosů.

Zdroj: heart.org (odkaz), hollandandbarrett.com (odkaz)



Těstovinový salát s tuňákem jednoduše a za pár minut

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

121

kcal

Suroviny

  • 200 g těstovin

  • 1 červená paprika

  • 1 sterilovaná kukuřice

  • 1 sterilovaný hrášek

  • 1 cibule

  • 1 tunák ve vlastní štávě

  • 10 dkg cherry rajčat

  • citron

  • olivový olej

  • sůl

  • pepř

  • 1 vejce

  • hrst baby špenátu

Postup

  • V míse si smícháme citronovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a vše promícháme.

  • Přidáme na drobno nakrájenou papriku, kukuřici, hrášek, nakrájenou cibuly, na poloviny nakrájená rajčata, uvařené těstoviny a na kostky uvařené vejce na tvrdo.