Foto: Freepik

Další otázkou je, proč si některý zubař účtuje za obyčejnou bílou plombu 2 000 Kč a někdo jiný za 4 000 Kč? V souvislosti s právě probíhající ekonomickou krizí a velkou hladinou inflace se lidé čím dál častěji ptají na dostupnost stomatologické péče či na výši úhrad ze strany zdravotních pojišťoven.

V případě zubařů se může jednat o ošetření zdarma jen v případě preventivní prohlídky. Za vše ostatní si pořádně zaplatíte. Výjimkou nejsou korunky za 8 000 Kč nebo implantát za 30 000 Kč. Pokud uvážíme, že jeden zub má třeba 3 kanálky, můžete nechat jen za kanálky a nový implantát lehce i 50 000 Kč. (ceny jsou pouze orientační, každý zubař si stanovuje vlastní ceník)

Tak proč je stomatologická péče tak neskutečně drahá? V praxi zubaři vycházejí z tzv. minutové kalkulace. V této kalkulaci pak musejí promítnout veškeré náklady, jako například pronájem ordinace, zakoupené zubařské křeslo, rentgen, ceny materiálů, mzdy, odvoz odpadů, atd. Většinou se ceny pohybují v rozmezí 20 až 40 korun.

V Praze (hlavně pak v centru Prahy) se zubaři nestydí říci za jednu minutu i ke sto korunám. Důvodem je, že do této kalkulace si započítávají i „zohlednění ostatních konkurenčních zubařů“. Pokud jim vyjde minutová sazba malá, tak přidají jako každý podnikatel nějakou marži.

Foto: Freepik

Do této kalkulace se ale musí započítat i nejrůznější revizní kontroly, licence, školení či software. Vstupní náklady na pořízení ordinace se pohybují v řádech jednotek milionů korun. Veřejná zdravotní pojišťovna některé zákroky zubařům hradí, ale není jich příliš mnoho a s výší úhrady nejsou někteří zubaři spokojeni.

Například pro rok 2022 byla výše úhrad ambulantních stomatologických služeb:

  • Komplexní vyšetření zubním lékařem při registraci pojištěnce nebo při opakovaném založení zdravotnické dokumentace – 517 Kč
  • Preventivní prohlídka registrovaného pojištěnce – 476 Kč
  • Ošetření stálého zubu plastickou výplní – 596 Kč
  • Endodontické ošetření – dočasný zub – 282 Kč

(Zdroj: VZP)

Foto: Freepik

Je pravdou, že v některých případech se třeba u bílé plomby může jednat jen o výplň a v jiných případech zase o odstranění komplikovaného kazu včetně léčení zánětu. Jde tedy zase o čas. Pokud tím zubař stráví 45 minut, počítejte s jednotkami tisíc korun. Množství spotřebovaného materiálu má také určitě svou váhu, ale jiná cena by měla být, pokud zubař stráví nad plombou 30 nebo 90 minut.

Pojišťovny vs zubaři

Zubaři chtějí logicky vydělávat co nejvíce, ale pojišťovny chtějí hradit jen čistý úkon a nikoliv marži a přidané položky zubaře. Od VZP tak za preventivní prohlídku dostane zubař 476. Tato prohlídka zabere zhruba 30 minut a pokud jste v Praze měla by cena za tuto prohlídku šplhat až ke 3 000 Kč. Od VZP ale dostane „pouze“ 476 Kč.

Je to logické, protože při této prohlídce nedochází zpravidla ke spotřebě materiálu a jediným nákladem je tak čas. Uvážíme-li, že zubař stihne dvě prohlídky za hodinu, má hodinou sazbu od VZP necelých 1 000 Kč. To je více než dobré. Zubařům to ale nestačí, a tak velká řada z nich již nechce pracovat „na pojišťovnu“.

Jak u zubaře ušetřit?

Podle zubařů si za drahé služby mohou sami pacienti, protože nepečují o své zuby a nedodržují zásady zubní hygieny. Je pravdou, že pokud chcete výrazně u zubaře ušetřit, musíte dbát co nejvíce na prevenci. Určitou osvětu v této oblasti chce přinést i Česká stomatologická komora v rámci projektu Republika bez kazu. 

Cílem je samozřejmě poučit širokou veřejnost o správných zásadách dentální hygieny. Faktorů, které mají vliv na tvorbu zubního kazu je mnoho, ať už to je pití kávy, kouření cigaret nebo sladká jídla. V každém případě máme ve většině případů své zdraví v ruce právě my. Není tak potřeba platit předražené zubaře, pokud se budete o zuby pečlivě starat.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)