Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Kuřecí steak je výtečným způsobem, jak si vychutnat šťavnaté a lahodné kuřecí maso. Zvláště v letním období to přímo vybízí ropálit gril a hodit na něj pořádný kus masa. Připravit dokonalý kuřecí steak však vyžaduje správnou techniku a výběr ingrediencí. V tomto článku se zaměříme na tajemství přípravy vynikajícího kuřecího steaku a poskytneme vám užitečné tipy, které vám pomohou dosáhnout dokonalosti.

Výběr masa pro steak

Pro výrobu kuřecího steaku je důležité zvolit kvalitní kuřecí prsa. Mělo by být čerstvé, šťavnaté a bez kostí. Doporučuje se vybrat biologicky chované kuře, které je zdravější a má lepší chuť. Zároveň je lepší využít kuřecí prso i s kůží, která tomu dodá o trochu větší šťavnatost.

Marináda

Marináda je klíčovým faktorem pro získání skvělé chuti a šťavnatosti kuřecího steak. Můžete použít různé kombinace ingrediencí, jako jsou olivový olej, citronová šťáva, česnek, bylinky a koření. Dejte masu možnost marinovat alespoň jednu hodinu, nejlépe přes noc, aby se chuť dobře vstřebala.

Pokud budete maso dávat na oheň doporučujeme jen tzv. suché marinády, což je jen sypké koření. V případě využití oleje by totiž tento olej mohl kapat do ohně a vytvářet tak karcinogenní páry.

Správná příprava

Před přípravou kuřecího steaku se ujistěte, že je maso dobře marinované a že jste ho nechali nějakou dobu mimo ledničku, aby získalo správnou pokojovou teplotu. Tím maso nezažije teplotní šok a bude vždy ideální.

Smažení nebo grilování

Existují dvě hlavní metody přípravy kuřecího masa – smažení a grilování. Obě metody mohou poskytnout vynikající výsledek, ale je důležité sledovat správné postupy. Při smažení použijte pánev s trochou oleje a opékejte kuřecí steak na středním ohni, asi 5-6 minut z každé strany, dokud nezíská zlatavou barvu a není zcela upečený. Při grilování zahřejte gril na střední teplotu a grilujte kuřecí steak asi 4-5 minut z každé strany, dokud nezíská křupavou kůrčičku a není uvnitř šťavnatý.

Odpočinek a servírování

Po dokončení přípravy kuřecího steaku je důležité nechat ho odpočinout před servírováním. To umožní, aby se šťavnatost rovnoměrně rozložila po celém mase a získalo sištěnu konzistenci. Pokud do masa zakrojíte ihned po vytažení z grilu, můžete přijít o veškerou šťávu. Ideálně nechte kuřecí steak odpočívat po dobu 5-10 minut pod folií, aby se udržela teplota a zachovala šťavnatost.

Kuřecí steak můžete podávat s různými přílohami a omáčkami, které budou ladit s jeho chutí. Zeleninový salát, pečené brambory nebo grilovaná zelenina jsou skvělými doplňky kuřecího steaku. Můžete také zkusit omáčky jako citronová smetana, bylinkové máslo nebo česnekový dip, které dodají kuřecímu steaku ještě více chuti a aroma.

Zdroj: FunCooking.co.uk (odkaz)

Grilovaný kuřecí steak s bylinkovým pestem

Počet porcí

1

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

115

kcal

Suroviny

  • 1 kuřecí prso

  • 1 kapie

  • 2 červené cibule

  • 1/2 cukety

  • citronová šťáva

  • rozmarýn

  • bazalka

  • pažitka

  • tymián

  • olivový olej

Postup

  • Maso si nakořeníme solí a pepřem.

  • Zeleninu si nakrájíme na stejné kostky, 

  • Do hmoždíře si dáme bylinky s trochou oleje, soli a citronové šťávy. Vše hezky společně utřeme.

  • Dále záleží, jaký máme gril. My máme elektrický kontaktní, takž se peče maso z obou stran zároveň asi 5 - 7 minut. Pokud to děláte na pánvi, tak maso opékejte asi 7 minut z každé strany.

  • Následně tam dejte ogrilovat mix zeleniny. Té stačí asi 3 minutky.