Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Pečené kuře na pivu je jedním z velice oblíbených pokrmů, který svou šťavnatostí a chutí oslní prakticky každého. Nicméně, existuje několik tajemství, jak dosáhnout opravdu dokonalého výsledku. V tomto článku se podíváme na způsoby, jak dosáhnout hnědé a křupavé kůžičky, a také na kombinaci piva a kuřecího masa, která tvoří neodolatelnou kombinaci chutí.

  1. Volba správného piva: Pivo hraje v tomto receptu na pečené kuře klíčovou roli. Doporučuje se použít tmavší a plnější druhy piva, jako například stout, ale i jiné varianty s výraznější chutí. Tyto piva přidají pokrmu bohatost a hloubku chuti. Nezapomeňte, že část piva bude odpařena během pečení, takže se chutě mohou mírně změnit, ale stále zanechá výrazný dojem na masu.

  2. Marinování: Před pečením je důležité kuřecí maso marinovat. Marináda nejenže přidává chuť, ale také pomáhá změkčit maso a zlepšit jeho šťavnatost. Zkuste marinovat kuřecí kousky v pivu, které před tím smícháte s vybranými bylinkami, kořením a citrónovou šťávou. Tato kombinace vytvoří vynikající chuťový profil.

  3. Příprava kůže: Aby byla kůže kuřete hnědá a křupavá, je důležité provést několik kroků. Za prvé, je třeba kůži důkladně vysušit, aby se minimalizovala vlhkost, která by mohla způsobit gumovitost. Poté použijte olej nebo máslo na potření kůže. Tím se zajistí, že se kůže zlatě zbarví a vytvoří se křupavý povrch. Přidání soli nebo koření na povrch kůže také přispěje k vytvoření skvělé chuti.

  4. Správná teplota a pečení: Důležitou součástí pečení je správná teplota a čas. Předehřejte troubu na vysokou teplotu, nejlépe kolem 220 °C. Poté vložte kuře na pekáček a dejte ho do trouby. Po prvních 15 minutách pečení snižte teplotu na 180 °C a pečte kuře asi 20 minut na každý kilogram váhy. Pravidelně přelévejte kuřecí šťávou, která se vytváří v pekáčku, aby se maso udrželo šťavnaté a kůže se krásně zbarvila.

  1. Závěrečné grilování: Aby byla kůže kuřete ještě křupavější, můžete provést závěrečné grilování. V poslední fázi pečení zvyšte teplotu na grilovací režim nebo zapněte grilovací spirálu v troubě. Přelévejte kuře šťávou a grilujte ho ještě asi 5-10 minut, dokud se kůže nezbarví do zlatova a nestane se křupavou.

  2. Důležitost odpočinku: Po vyndání kuřete z trouby nechte ho odpočinout před krájením. To umožní, aby se šťávy v masu rovnoměrně rozložily a kuře si zachovalo svoji šťavnatost. Doporučuje se nechat kuře odpočívat přibližně 10-15 minut pod folií.

Kombinace piva a kuřecího masa: Kombinace pečeného kuřete a piva je prostě dokonalá. Pivo přidává jemné a bohaté aroma, které se krásně prolíná s chutí masa. Tmavší a plnější piva, jako stout, mají výrazné kávové a pražené tóny, které se skvěle doplňují s kuřecím masem. Chuťová harmonie mezi pivem a masem je neodolatelná a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Pečené kuře na pivu s hnědou křupavou kůží je lahodným pokrmem, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky. S vhodnou volbou piva, správnou přípravou kůže a pečením při správné teplotě dosáhnete dokonalého výsledku. Kombinace piva a kuřecího masa tvoří nezapomenutelnou symbiózu chutí. Připravte si tento pokrm pro svou rodinu a přátele a užijte si ojediněl ou gastronomickou radost.

Zdroj: LaRosaChicken.com (odkaz)

Pečené kuře na pivu dotažené k dokonalosti. Netradiční recept z Krkonoš

Počet porcí

3

porce
Doba přípravy

70

minut
Kalorie

145

kcal

Suroviny

  • 3 kuřecí stehna

  • sůl

  • pepř

  • mletá paprika

  • 4 krajíce toastového chleba

  • 0,25 l světlého ležáku

  • snítku tymiánu

  • 0,5 l vývaru

  • 2 bobkové listy

  • 2 cibule

Postup

  • Kuřecí stehna si nasolíme, napepříme a okořeníme mletou paprikou.

  • Toastový chléb si nakrájíme na kostičky a zalijeme pivem. Chleba necháme rozmočit.

  • na pánev si dáme rozpálit olej a opečeme kuřecí stehna z obou stran.

  • Pak je vyndáme a necháme tam výpek. Přidáme tam nakrájenou cibuly a bobkové listy a společně opékáme. 

  • Následně přidáme rozmočený chléb i s tymiánem a podlijeme vývarem. Vše necháme rovařit.

  • Po cca 5 minutách tam vrátíme ty stehna a dáme to celé do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na hodinku.