Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Jednou za čas se stane, že ve své ledničce naleznete hromadu nějakých zbytků, ale žádný z nich nevydá na samostatné jídlo. Zkrátka máte jedno kuřecí prso, trochu brambor, jednu papriku a pár kousků další zeleniny. V tomto případě je nejlepší udělat si špízy.

Špízy se pak mohou dělat jak z masa, tak ze zeleniny, které se napíchne na tyč. I když špízy vypadají moderně, jejich historie sahá prakticky až do pravěku a byla využívána naprosto po celém světě. V každé kultuře se ale objevují originální variace a postupy. Můžeme se ale podívat na nejprimitivnější způsob přípravy, kdy pravěcí lidé napíchly kousek masa a zeleniny na dřevěnou tyč a opékaly to nad otevřeným ohněm.

Pravěk a starověk

V pravěku byl špíz jedním z nejstarších způsobů přípravy masa. Lovci a sběrači připevňovali kousky masa na dřevěné tyče a pekli je nad ohněm. Tato metoda umožňovala snadnou manipulaci s masem a rychlé vaření. V starověkém Řecku a Římě byly špízy oblíbeným jídlem na veřejných oslavách a slavnostech, kde byly podávány jako součást bohatých hostin.

Středověk a renesance

Během středověku se špízy staly oblíbenými u šlechty. Kusy masa a zeleniny byly vystřídány pestrou paletou ingrediencí, včetně ovocných plodů a sýrů. Špízy byly často servírovány na banketech a slavnostech, kde se staly symbolem bohatství a blahobytu. Renaissance přinesla nové nápady a inspiraci pro špízy, kdy byly často zdobeny květinami a bylinami, aby se zdůraznila elegance a umělecká hodnota prezentovaných pokrmů.

Novověk a současnost

S rozvojem technologií a inovací ve stravování se špízy staly populárními po celém světě. V různých kulturách byly vytvořeny vlastní varianty špízů, jako například japonské yakitori, indické tandoori nebo brazilské churrasco. Restaurace a grilovací události se staly místem, kde se špízy staly stěžejním jídlem a umožnily lidem objevovat různé kombinace chutí a přísad.

Dnes existuje mnoho moderních technik a metod přípravy špízů. Od tradičního grilování na otevřeném ohni a moderních grilů po speciální špízové trouby a elektrické grilovací přístroje. Výběr masa a přísad na špízy se rozšířil na různé druhy masa, jako je hovězí, vepřové, drůbeží, ryby a mořské plody. Zelenina, ovoce a dokonce i sýry a tofu se často kombinují s masem na špízech, což poskytuje širokou škálu chutí a textur.

Důležitým faktorem při přípravě špízů je marinování. Marinády z různých bylin, koření a omáček přidávají pokrmům šťavnatost, aromatické vlastnosti a další vrstvu chutí. Špízy jsou také často podávány s různými omáčkami a dipy, které zvyšují chuťové zážitky.

Co se týče zdravotních výhod špízů, správně připravené špízy mohou být zdravou a vyváženou volbou. Při použití čerstvých ingrediencí a omezování použití tuků a přebytečné soli se špízy mohou stát bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Díky přídavku zeleniny nabízejí také zdravou dávku vlákniny a antioxidantů.

Zdroj: Munchery.com (odkaz)

Kuřecí špíz

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

60

minut
Kalorie

175

kcal

Suroviny

  • 1 kuřecí prso

  • 1 kapie

  • 1 ČL sušeného česneku

  • 1 ČL oregáno

  • 1 ČL mleté papriky

  • 2 cibule

  • 1 bílá paprika

  • 4 brambory

Postup

  • Kuřecí prso nakrájíme na větší kostky, osolíme, opepříme přidáme sušený česnek, oregáno a mletou papriku. Vše poctivě zamícháme. 

  • Brambory, kapii, papriku i cibuly si nakrájíme na stejné větší kostky a vše postupně na střídačku napichujeme na jehlu nebo na špejly. 

  • Tyto špejle vyrovnáme do pekáčku s pečícím papírem, zakápneme olejem, osolíme, opepříme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na zhruba 45 minut. 

  • Directions Step