Smažák z trouby aneb historie smažáku sahá až do antického Řecka

V Čechách se smažený sýr stal málem národním jídlem díky jeho obrovské popularitě. Prakticky neneajdete bufet či fast food, kde by nenabízeli tuto klasiku. Tento pokrm má ale velice zajímavou historii, která sahá až do dob antického Řecka a Říma.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

I když je smažený sýr téměř naším národním jídlem a zdá se, že to je čistě česká záležitost, není tomu tak. Jeho původ totiž sahá až do starověkého Řecka a Říma. Již v době svého vzniku se objevoval smažený sýr jako pokrm v rychlém občerstvení. Podle původní receptury se smažený sýr ale nepřipravoval z eidamu.

Původní sýr používaný pro smažený sýr byl ovčí či kozí a byl namočeno do mléka, vajec a následně obalený ve strouhance. To je prakticky náš notoricky známí trojobal. Tento trojobal pak má v podstatě dvě funkce. Má chránit sýr před roztavením a zároveň vytvoří příjemně křupavou kůrku.

Vzhledem k tomu, že je tato pochoutka většinou smažená, nepatří mezi zdravé pokrmy. V naší úpravě jsme smažený sýr ale daly na pekáč a do trouby. Překvapivě jsme vytvořili stejně křupavou kůrku, ale bez použití jediné kapky oleje. Jinými slovy je možné zařadit tento pokrm na jídleníček i při dietě, pokud se vyhnete nezdravému smažení.

V našem videoreceptu jsme pak jako přílohu zvolili rozmarýnové brambory, které jsme pekli na stejném pekáči. V praxi jsme tak měli celý oběd za použití jen jednoho pekáče. Vyhnuli jsme se tak i zbytečným nákladům na kupování kolika litrů oleje a ušetřili jsme i svůj žlučník. Na chuti však náš smažák vůbec nic netratil.

Zdroj: BeSpokeBread.com (odkaz)

Smažák s rozmarýnovými brambory a domácí tatarkou

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

206

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 2 nakládané okurky

  • zakysaná smetana

  • 1 ČL plnotučné hořčice

  • 20 dkg eidamu

  • 1 vajíčko

  • mouka

  • kukuřičná strouhanka

  • rozmarýn

  • 200 g brambor

Postup

  • Vezmeme zakysanou smetanu a přidáme hořčici, najemno nakrájenou cibulku a najemno nakrájenou okurku. Dosolíme a opepříme a necháme odležet. A máme domácí tatarku.

  • Pak vezmeme předvařené brambory, osolíme je a posypeme nasekaným rozmarýnem.

  • 10 dkg plátek eidamu obalíme v mouce, vajíčku a kukuřičné strouhance. Tento postup opakujeme dvakrát, aby nám sýr nevytekl. 

  • Na pekáč dáme pečící papír, brambory a sýr a dáme to do předehřáté trouby na 200 stupňů asi na 15 minut. 

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz
    ARCHIV ČLÁNKŮ