Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Původ buřtů sahá až do období starověkého Říma. Tehdy byly podobné druhy uzeného masa známé pod názvem “lucanica” nebo “botulus”. Tyto masné výrobky byly oblíbené pro svou dlouhou trvanlivost a snadnou přenosnost. S příchodem středověku se tato tradice rozšířila po celé Evropě, a s ní i techniky výroby a receptury.

Samotný název “buřt” je odvozen od slova “bratwurst”, které pochází z německého jazyka. V překladu znamená “pečená klobása” a odkazuje na způsob přípravy buřtů na otevřeném ohni. V Německu, které je dodnes považováno za jednu z center tradiční klobásové kultury, se buřty staly nezbytnou součástí různých příležitostí, včetně oslav pivních slavností a trhů.

V průběhu času se receptury na buřty na pivu vyvíjely a měnily podle místních tradic a preferencí. V každé zemi nebo regionu si vyvinula svůj vlastní charakteristický styl. Například v Německu jsou buřty tradičně kořeněné směsí pepře, majoránky, kmínu a dalších bylin. V Rakousku je oblíbený “Käsekrainer”, buřt plněný kousky sýra, který se rozpustí během pečení a vytvoří nádherně sýrovou chuť.

V české kuchyni jsou buřty na pivu velmi populární a tradičně se podávají s hořčicí a křenem. Mají charakteristickou kořeněnou chuť a často jsou grilovány nebo vařeny ve vodě s pivem, což jim dodává specifický aroma. Na českých trzích a festivalech je jejich konzumace běžným rituálem, a to zejména během letních měsíců.

Buřty na pivu se staly populárními nejen v Evropě, ale také po celém světě. Při cestování po různých zemích lze narazit na různé varianty a variace tohoto oblíbeného pokrmu. Buřty jsou ceněny pro svou jednoduchost, přenosnost a bohatou chuť, která vyniká zejména při konzumaci s osvěžujícím pivem.

Zdroj: Study.com (odkaz)

Buřty na pivu

Počet porcí

5

porcí
Doba přípravy

15

minut
Kalorie

132

kcal

Suroviny

  • 5 špekáčků

  • 1 cibule

  • 1 kapie 

  • 1 konzerva loupaných rajčat

  • 2 dcl černého piva

  • 1 PL medu

  • snítka tymiánu

  • 50 g uzeného

Postup

  • Na pánvičce si opečeme na nudličky nakrájenou cibuly dokud není lehce zlatavá. 

  • Poté přidáme na kostičky nakrájené uzené a dále opékáme. Po asi dvou minutách přidáme na nudličky nakrájenou kapii.

  • Když je i kapie změklá, přidáme med, nasekaný tymián, černé pivo a konzervu loupaných rajčat (ta jsou daleko sladší než ta česká, protože pocházejí většinou z jižní Evropy).

  • Na závěr přidáme špekáčky s vyšším podílem masa, které jsme si oloupali a nakrojili na ježka, aby nám ta marináda všude zatekla. Dohromady pečeme asi 10 minutek.