Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Nedávno jsem šel při své tůře kolem restaurace a jedno dítě se ptalo maminky: „Mami, můžu si dát ten kuřecí steak?“ Maminka na to odpověděla: „Neotravuj, je to drahý, dám ti kousek od sebe!“ V duchu mi bylo toho dítěte líto, ale zároveň jsem se potichu usmál, protože v oné restauraci stál kuřecí steak 280 Kč.

Já jsem si v tu dobu nesl v batohu vařič, kartuši, malou pánvičku a půl kilové kuřecí prso, které jsem koupil za 55 Kč s tím, že si udělam někde v přírodě krásný piknik. Uvědomil jsem si také ten nepoměr, kde v restauraci máte za 100 g masa 280 Kč a já mám za 500 g masa 55 Kč. Je to jen jeden z mnoha příkladů, kdy se vyplatí mít s sebou na výlet nebo dovolenou vařič.

Vařiče ale většinou byly velké, dvouplotýnkové a extrémně nepraktické a těžké. Proto jsem rád, že mám možnost otestovat v našem redakčním testování jednoplotýnkový vařič Meva Hiker, který je primárně se může pochlubit svou extrémní skladností a nízkou váhou. Je to vlastně příbuzný vařiče Meva Spark, který jsme již testovali.

VZHLED

Kompletní rozbalení je pak možné vidět v naší videorecenzi, nicméně v balení se nachází prakticky jen návod a vařič zabalený v textilním obalu, což hodnotím jako velké plus. Vařič, jak už název napovídá, je určený mimo jiné i pro horolezce a turisty, kteří s sebou nemohou tahat žádná těžká břemena.

Proto je tento vařič prakticky nejlehčím vařičem na trhu, protože váží pouze 70g. Vařič je kompatibilní s běžnými plynovými kartušemi se závitem KP2006 a KP2007. Samotný vařič je praktický a skladný a jeho nožičky jsou složené. Jako malou nevýhodu považuji, že oproti Meva Spark má menší nožičky, takže se na něj vejde menší hrnce.

Jeho plamen není pak kónický, ale rozprostírá se více rovnoměrně po celém dnu. Naopak za výhodu můžeme považovat jednu vychytávku, která je u vařičů velice ojedinělá. Jde o protažení nožiček až za samotný hořák. To je věc, která je naprosto výborná. V praxi to totiž znamená, že nejste limitováni minimálním průměrem nádoby na vaření.

Není žádný problém tam dát třeba malý plecháček s 0,25 l vody a uvařit si třeba vodu na čaj, kávu či polévku. Pokud cestujete sám nebo ve dvou a chcete si zkrátka připravit po ránu kávu či ovesnou kaši, nebudete s sebou tahat velký hrnec. Nožičky u tohoto vařiče jsou mírně zkosené, což podporuje větší stabilitu nádoby.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Zároveň jsou zde i malé zoubky, které pomohou zaseknout menší nádoby, jako je plecháček, aby vám neklouzali. Kdo někdy připravoval jídlo v přírodě ví, že je velice těžké najít naprostou rovinu. Výkon vařiče je 2,4 kW a jeho spotřeba je 172 g/hodinu, což znamená, že malá kartuše vydrží při chodu na plný výkon asi hodinu a půl.

Jeho rozměry jsou pak 55 x 55 x 82 mm ve složeném stavu. Musím uznat, že mi zde trochu chybí stejné pouzdro, jako je u Meva Spark, a to pevné skořápkové. Nicméně toto textilní je také naprosto dostačující. S tímto vařičem jsme také zkoušeli ohřát vodu. Zde znovu upozorňuji, že ohřátí vody závisí na mnoha faktorech.

Předně záleží na teplotě vody před ohříváním, na použitém závětří, teplotě vzduchu, atp. Nyní ale byly horké letní dny, a tak se nám jeden litr vody uvařil za dvě minuty a třicet sekund. Výrobce pak uvádí dobu varu dvě minuty a padesát sekund. Každopádně se dá voda bez problémů uvařit s jistotou pod tři minuty, což je méně než rychlovarná konvice.

VYUŽITÍ

Tento vařič je velice multifunkční a můžete si ho vzhledem k malým rozměrům vzít s sebou na jednodenní výlet, dovolenou, pod stan nebo na piknik. Díky malým rozměrům a malé váze je ale také vhodný pro každého, kdo chce mít co nejlehčí batoh, jako jsou turisti, horolezci nebo vyznavači bushcraftu.

ZÁVĚR

Tento vařič je rozhodně praktický a mobilní. Není to ale vařič pro desetičlennou rodinu, nicméně pro běžnou čtyřčlennou rodinu je naprosto dostačující. Jako hlavní přednost bych ještě zmínil krátký čas, za který je schopna přivést k varu vodu. Sám jsem si ho oblíbil a vyzkoušel na vlastní kůži na několika výletech. Bez problémů si ohřejete vodu i s tou nejmenší nádobou. Jedinou nevýhodou za mne je chybějící skořápkové pouzdro, ale je to malichernost. Vařič můžu doporučit, ale lituji, že jsem o něm nevěděl dříve.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Meva