Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Historie čočky

Pěstování čočky se datuje do neolitických dob, a to před více než 10 tisíci lety. Archeologické nálezy potvrzují, že lidé v dávnověku již pěstovali a konzumovali různé druhy čočky. Pochází ze Středního východu a rychle se stala důležitou plodinou pro potravinovou bezpečnost a výživu mnoha kultur.

Starověcí Egypťané, Římané a Řekové čočku považovali za důležitou součást své stravy. V průběhu času se čočka rozšířila do Asie, Evropy a Afriky, a postupně se stala součástí tradiční kuchyně mnoha národů. Díky své schopnosti rychle růst a přizpůsobit se různým podmínkám se čočka stala významnou součástí světového zemědělství.

Nejdůležitější zdravotní benefity:

  1. Vysoký obsah vlákniny: Čočka je bohatá na vlákninu, která podporuje zažívací systém a snižuje riziko zácpy. Vláknina také pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi stabilní a přispívá ke snižování celkového cholesterolu.

  2. Výborný zdroj bílkovin: Čočka je skvělým vegetariánským zdrojem bílkovin. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou pro naše tělo nezbytné pro správný růst, opravu tkání a funkci imunitního systému.

  3. Nízký obsah tuku: Čočka je nízkoenergetický pokrm s malým množstvím tuku. To je výhodné pro ty, kteří sledují svou váhu nebo se snaží snížit příjem nasycených tuků.

  4. Vitamíny a minerály: Čočka obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálů, jako je železo, hořčík, vitamín B6 a kyselina listová. Železo je klíčové pro tvorbu červených krvinek a prevenci anémie, zatímco hořčík podporuje zdravou svalovou a nervovou funkci.

  5. Stabilizace hladiny cukru v krvi: Díky své složitosti sacharidů a vlákniny čočka pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. To je zvláště užitečné pro diabetiky a ty, kteří mají potíže s regulací hladiny cukru.

  6. Zdraví srdce: Výzkumy naznačují, že pravidelná konzumace čočky může snižovat riziko srdečních onemocnění díky svému pozitivnímu vlivu na snižování cholesterolu a krevního tlaku.

  7. Pomoc s trávením: Čočka obsahuje enzymy, které usnadňují trávení a zlepšují vstřebávání živin z potravy.

Závěr

Čočka je pokrm s dlouhou historií a bohatými zdravotními benefity. Je vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů, což ji činí cennou součástí vyvážené stravy. Přidáním čočky do svého jídelníčku si můžete užívat výborné chutě a zároveň posilovat své zdraví. Vyzkoušejte různé recepty s čočkou a obohaťte své jídlo o tento skvělý superpotravinu.

Zdroj: NPR.org (odkaz), Webmd.com (odkaz)

Čočka s uzeným

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

10

minut
Kalorie

104

kcal

Suroviny

  • 10 dkg uzeného

  • 1 cibule

  • 4 stroužky česneku

  • 1 konzerva čočky ve slaném nálevu

  • 1 ČL majoránky

  • 1 ČL kmínu

  • sůl

  • pepř

Postup

  • V ešusu nebo malém kastrůlku si na oleji opečeme na menší kostičky nakrájenou cibuly a uzené. 

  • Když je to lehce do zlatova opečené, přidáme konzervu čočky ve slaném nálevu, ale bez nálevu.

  • Přidáme špetku soli a pepře, kmín a majoránku a necháme cca 5-7 minut ohřívat, protože čočka je již tepelně zpracovaná.

  • Na závěr přidáme ještě nastrouhaný česnek a majoránku, které to příjemně dochutí.