Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

V horských oblastech, kde se nedařilo pěstovat kukuřici, bylo pěstování brambor podmínkou pro vznik vyspělejší civilizace. S rozšiřováním se Indiánů dostaly brambory i na pobřeží Chile a ostrov Chiloé, kde se vytvořila varieta s kulatými hlízami a světlou slupkou.

S příchodem španělských dobyvatelů v první polovině 16. století se brambory dostaly do Evropy. Po dobytí incké říše byly do Evropy odvezeny mnohé vzácnosti, včetně brambor. Roku 1565 obdržel první větší zásilku brambor z peruánského Cuzca jako dar španělský král Filip II. Zároveň, nezávisle na španělských dobyvatelích, se brambory dostaly do Anglie díky lodi anglického piráta Francise Drakea.

Na evropském kontinentu se brambory nejprve rozšířily jako léčivá plodina nebo vzácná okrasná rostlina pěstovaná v zahradách. První doložené uvaření podzemních hlíz proběhlo roku 1616 na hostině, kterou uspořádal francouzský král Ludvík XIII.

Teprve v průběhu 18. století začalo pěstování brambor jako polní plodiny získávat na popularitě v různých evropských zemích. Do Českých zemí se brambory dostaly na začátku 17. století, kdy se objevily na stole jihočeského velmože Viléma Slavaty roku 1632.

Ve větším měřítku začalo pěstování brambor v Čechách a na Moravě až během hladových let 1771 až 1772 za panování Marie Terezie. Marie Terezie, hledající způsoby, jak zmírnit hladomor, nechala do Čech přivézt značné množství brambor z Pruska. V průběhu 19. století se začaly vypěstovávat první české odrůdy brambor, které se staly základem pro další rozšíření a růst jejich pěstování v této části Evropy.

Díky své výživné hodnotě a schopnosti růst na méně úrodných půdách se brambory staly klíčovým prvkem v potravinové a hospodářské struktuře mnoha evropských zemí. Dnes jsou brambory nepostradatelnou součástí evropské kuchyně a kultur a patří mezi nejvýznamnější světové plodiny.

Zdroj: vyzivaspol.cz (odkaz)

Francouzské brambory

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

1

hodinu
Kalorie

169

kcal

Suroviny

  • 20 dkg uzeného 

  • 2 cibule

  • 20 dkg eidamu

  • 6 větších brambor

  • 3 vejce

  • zakysaná smetana

Postup

  • Cibule a uzené se musí nakrájet na kostičky. Brambory předvaříme do polotvrda a nakrájíme je na zhruba centimetrová kolečka. Klidně můžeme i se slupkou, která tomu dodá intenzivnější chuť.

  • V misce si rozmícháme vejce se zakysanou smetanou. 

  • Ve vymazaném pekáčku si na dno vyskládáme brambory, přidáme vrstvu cibule a uzeného. Následně přidáme i trochu strouhaného sýra, osolíme a opepříme. 

  • Když je pekáček plný, přidáme vajíčko se smetanou, poklademe ještě jednu vrstvu brambor a na vrch zasypeme vrstvou sýra. 

  • Vše dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na 45 - 60 minut.