Foto: Freepik

Mladí se snaží studovat, co nejdéle to jde, aby měli tituly. Domnívají se, že jedině s titulem mohou mít dobrou práci a dobrá práce to je přece smysl života. Nebo je to jinak? Když jim je přes třicet, kliknou si v aplikaci v mobilu na partnera, který by se jim líbil, jdou na jedno rande, vyspí se spolu a je to. Pak v pětatřiceti letech si pořídí dítě a když jde do tanečních, oni pomalu vidí na důchod.

Oni sami si myslí, že jsou zamilovaní, ale v praxi jde o to, že jim je spolu dobře a v posteli si sednou. Vztah a láska ale není o tomhle. Nejde o tituly, ale jde o děti, rodinu, atd – to je to pravé štěstí. Bohužel mladí žijí spíše ve virtuálním světě než v realitě. To je také hlavní překážkou dneška.

Jak probíhalo randění na konci 90. let

Na konci 90. let bylo randění jiné než dnes. Lidé se seznamovali převážně osobně, na večírcích, diskotékách, v kavárnách nebo na ulici. Komunikace probíhala spíše tváří v tvář než přes internet. Lidé si vyměňovali telefonní čísla nebo si dávali papírové lístečky s kontakty.

V té době nebyl takový tlak na rychlost a okamžitost, jaký je dnes. Lidé se více soustředili na kvalitní osobní setkání a společné zážitky. Bylo běžné čekat na telefonát nebo odepověď na dopis, což dodávalo vztahům tajemství a romantiku. Když jste se potkali s dívkou či chlapcem a vyměnili si adresy, čekali jste na první dopis i dva týdny. Vztah se budoval pomalu a opatrně. Chodili spolu na rande, jezdili spolu na výlety, atp.

Foto: Freepik

Teprve, když si byli společně jistí, že se milují, rozhodli se posunout vztah dál a začali spolu chodit. Nebyl takový tlak na vzdělanost, protože pro každého byla důležitá rodina. Ve 20 či 25 letech měl každý již děti a jelikož rodiče byli mladí, měli dostatek energie zažívat společná dobrodružství.

Pokud se někdo seznamoval přes inzerát nebo neosobně, věřilo se, že tato osoba je zoufalec nebo není normální. Jak se můžete seznamovat s někým, o kom nic nevíte? Dneska se lidi posuzují podle vzhledu, příjmu a sexuální přitažlivosti. Dříve bylo potřeba znát, zda jsou partneři navzájem ochotni akceptovat třeba i nějaké neduhy, jako například ponožky na zemi, bordel na stole či jiné nešvary. Ti dva o sobě věděli zkrátka vše.

Jaké jsou trendy v seznamování

Dnes se seznamování posunulo do virtuálního prostoru. Lidé využívají online seznamky, sociální sítě a mobilní aplikace, aby našli potenciální partnery. To přináší mnoho výhod, ale také problémů. Trendy v seznamování se mění rychle a mladí lidé se musí přizpůsobovat novým technologiím a způsobům komunikace. Dneska ve spěchu a stresu jen mladí vyplní své preference do aplikaci a vyberou si partnera, jakoby to bylo zboží v e-shopu.

Foto: Freepik

Jakou roli hrají mobilní telefony a aplikace při seznamování

Mobilní telefony a seznamovací aplikace hrají v současném randění klíčovou roli. Lidé mají snadný přístup k velkému počtu potenciálních partnerů, což jim umožňuje rychle najít lidi s podobnými zájmy a hodnotami. To je zároveň výhodou i nevýhodou, protože při takové široké nabídce je obtížnější se rozhodnout a investovat do jednoho vztahu.

Online seznamky mohou také vyvolat pocit anonymity, což může vést k neupřímnosti a povrchnímu komunikování. Je důležité si uvědomit, že za každým profilovým obrázkem je skutečný člověk s emocemi a potřebami. Není vyjímkou, že si lidé upravují a zlepšují fotky a vyplňují profil podle toho, jací si myslí, že jsou.

Realita ale může být zcela odlišná. Nikde také není pravidlo, že pouze ti, se stejnými zájmy se mohou seznámit. To je jen počítačový algoritmus. Ve skutečnosti jde o to, jak se ti dva milují a klidně nemusí mít ani jeden společný zájem. To je právě výhoda seznamování na přímo.

Méně hovorů, ale více krátkých zpráv

S nástupem mobilních telefonů a aplikací se změnil způsob komunikace. Místo dlouhých telefonních hovorů či dopisů si lidé častěji vyměňují krátké zprávy a emoji. Tento trend může vést k povrchnímu seznámení a nedorozuměním. Dlouhé konverzace mohly odhalit víc o osobnosti a zájmech, zatímco výměna krátkých zpráv může zůstat na povrchu. Když se pak po dlouhém chatování vidí ti dva přímo, nemají si co říci, protože jsou zvyklí používat jen emoji.

Foto: Freepik

Láska se vyjadřuje jinak než tlačítkem “to se mi líbí”

Současná mládež má tendenci vyjadřovat city skrze sociální média. Namísto osobních projevů náklonnosti se používají “lajky” a srdíčka. To může vést k nepochopení skutečných emocí a snížit osobní kontakt. Zároveň nějaké srdíčko místo komentáře nemůže nahradit obyčejnou růži a polibek.

Je důležité si uvědomit, že láska a náklonnost jsou hluboké a komplexní pocity, které se neobejdou jen klikáním na tlačítko “to se mi líbí”. Měli bychom se snažit projevovat lásku a respekt svým partnerům osobně a upřímně. Projít se v přírodě, chytit se za ruce, dát si dobré jídlo v restauraci a zapomenout na celý internet.

Problém v rychlé náhradě – jediné kliknutí v aplikaci

Seznamovací aplikace nám dávají možnost rychle a snadno najít nové partnery. Tato možnost může vést k tomu, že si lidé neuvědomují hodnotu dlouhodobých vztahů a jsou ochotni rychle se přesunout k novému potenciálnímu partnerovi. Tím vzniká problém s rychlou náhradou – lidé jsou připraveni rychle přeskočit k novému vztahu, místo aby se snažili pracovat na stávajícím a vyřešit problémy, které mohou vztah zatěžovat. Křesťané například spolu v manželství zůstávají celý život. Nejde o to, že by si tak dokonale rozuměli, ale vědí, že se nemohou rozvést, a tak místo jiného partnera hledají spíše řešení.

Každý na internetu lže

Virtuální svět nabízí anonymitu, což může mnohé lidi vést ke lhaní nebo zkreslování reality. Mnoho lidí na sociálních sítích prezentuje svůj život nebo osobnost ve zlepšeném světle, což může vést k nerealistickým očekáváním u ostatních. Každý totiž logicky napíše do profilu to, jaký si on myslí, že je. Což se může od reality velice lišit.

Mladí lidé by se měli naučit kriticky hodnotit informace, které vidí na internetu, a neklást příliš velký důraz na to, co ostatní prezentují na sociálních sítích. Důležité je zaměřit se na skutečné hodnoty a osobní vztahy. Zaměřit se na povahu, chování, vlastnosti, neduhy a další aspekty osobnosti mého partnera či partnerky.

Jak se rychle a efektivně seznámit i v dnešní době

I přes všechny problémy je možné seznámit se rychle a efektivně, aniž bychom ztratili autenticitu a hloubku vztahů. Klíčem je najít rovnováhu mezi online a offline světem. Místo rychlých a povrchních seznamovacích aplikací můžete vyzkoušet různé zájmové skupiny nebo aktivity, kde poznáte lidi s podobnými zájmy. Taková setkání nabízejí přirozenější a hlubší spojení. Využijte online prostor pouze k prvnímu seznámení, ale pak si domluvte fyzické rande a již pokračujte po fyzické stránce.

Závěr shrnutí současných problémů a doporučení

Současná mládež se potýká s řadou problémů při randění. Rychlé tempo a technologie mohou vést k povrchním vztahům, nedorozuměním a snaze rychle najít náhradu. Důležité je si uvědomit hodnotu osobního setkávání a upřímné komunikace.

Mladí lidé by měli věnovat více času osobnímu rozvoji, poznávání sami sebe a svých hodnot. Skutečná láska vyžaduje čas a úsilí. Důležité je také být otevřený novým zkušenostem, ale zároveň kriticky posuzovat informace, které získáváme z internetu.

Zaměřte se na vytváření hlubších a kvalitnějších vztahů, ať už online nebo offline. Buďte upřímní, respektujte druhé a buďte sami sebou. To jsou základní kameny zdravých a trvalých vztahů, které nás mohou provázet celý život.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)