Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Med je lahodný a sladký přírodní produkt, který nás provází lidskou historií už tisíce let. Tento zázrak z přírody nejen že potěší naše chuťové buňky, ale také má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Med je vytvářen pracovitými včelami, kdy sbírají nektar z květů a zpracovávají ho ve svých úlech. Připravte se na sladký výlet do světa medu, jeho historie, výroby a všech prospěšných vlastností, které skýtá.
Historie medu
Med má bohatou historii sahající až do doby před naším letopočtem. Už pravěcí lidé věděli o jeho existenci a používali ho jako sladidlo, léčivý prostředek a dokonce i jako obětní dar bohům. Starověké civilizace jako Egypťané, Řekové nebo Římané považovali med za zvláštní dar přírody a uctívali ho. V dnešní době se tradice medu udržuje po celém světě, ať už jako sladidlo v kuchyni nebo jako součást alternativní medicíny.
Výroba medu
Med je výsledkem unikátního procesu, který probíhá v úlech včel. Včely sbírají nektar z květů a ukládají ho do svých ústních ústrojí, kde ho obohacují enzymy. Poté se včely vracejí do úlů a nektar předávají jiným včelám. Během tohoto procesu dojde k odpaření vody, a tím vzniká hustý a sladký med. Včely medonosné následně med uloží v plástvích a zapečetí voskovým víčkem.
Různé druhy medu
Existuje mnoho různých druhů medu, které se liší podle typu květů, ze kterých včely nektar sbírají. Každý druh má své charakteristické aroma, chuť a barvu. Například medovice z lipového nektaru je jasně žlutá s jemnou vůní lipových květů, zatímco med z akátu má tmavší barvu a silnější chuť.
Zdravotní přínosy medu
Med není jen chutnou sladkostí, ale má také mnoho zdravotních přínosů. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují imunitní systém a chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Med se tradičně používá jako přirozený lék na bolest v krku nebo kašel. Výzkumy také naznačují, že med může mít pozitivní vliv na snižování krevního tlaku a celkově přispívat k lepšímu zdraví srdce.
Med v kuchyni
Med je skvělou alternativou k rafinovanému cukru v kuchyni. Může se použít jako sladidlo do nápojů, müsli, dezertů nebo těstovin. Tento přírodní sladký poklad také dodává jídlu jemnou karamelovou chuť a zvláštní vůni.
Závěr
Med je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších darů, které nám příroda poskytuje. Jeho unikátní výrobní proces a bohatá historie dodávají medu zvláštní kouzlo. Ať už ho používáme ve své kuchyni nebo využíváme jeho zdravotních přínosů, med nás vždy potěší svou sladkostí a blahodárnými účinky. Takže si dovolte dopřát si tento zlatý dar a zkuste ho začlenit do svého každodenního života. Vaše chuťové pohárky i zdraví vám za to poděkují.
Pečená žebírka na medu
4
porce2
330
kcalSuroviny
1 cibule
1 červená paprika
1 chilli paprička
4 PL sójové omáčky
4 PL jablečného octa
1 rajský protlak
4 PL medu
1 palička česneku
0,5 kg uzených žeber
Postup
Nakrájíme si jednu cibuli, 1 červenou papriku, chilli papričku a přesuneme vše do mísy.
Přidáme sójovou omáčku, ocet, rajský protlak, med, česnek, zázvor a dobře zamícháme.
Vezmeme uzená žebírka a pořádně je v této marinádě vykoupeme ze všech stran.
Nyní to přesuneme na pekáč, zakryjeme alebalem a dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů na hodinu a půl. poté sundáme alobal a ještě půl hodiny dopékáme.
TIP
- Podáváme s chlebem, nakládanou okurkou a cibulkou či feferonkami