Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Med je lahodný a sladký přírodní produkt, který nás provází lidskou historií už tisíce let. Tento zázrak z přírody nejen že potěší naše chuťové buňky, ale také má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Med je vytvářen pracovitými včelami, kdy sbírají nektar z květů a zpracovávají ho ve svých úlech. Připravte se na sladký výlet do světa medu, jeho historie, výroby a všech prospěšných vlastností, které skýtá.

Historie medu

Med má bohatou historii sahající až do doby před naším letopočtem. Už pravěcí lidé věděli o jeho existenci a používali ho jako sladidlo, léčivý prostředek a dokonce i jako obětní dar bohům. Starověké civilizace jako Egypťané, Řekové nebo Římané považovali med za zvláštní dar přírody a uctívali ho. V dnešní době se tradice medu udržuje po celém světě, ať už jako sladidlo v kuchyni nebo jako součást alternativní medicíny.

Výroba medu

Med je výsledkem unikátního procesu, který probíhá v úlech včel. Včely sbírají nektar z květů a ukládají ho do svých ústních ústrojí, kde ho obohacují enzymy. Poté se včely vracejí do úlů a nektar předávají jiným včelám. Během tohoto procesu dojde k odpaření vody, a tím vzniká hustý a sladký med. Včely medonosné následně med uloží v plástvích a zapečetí voskovým víčkem.

Různé druhy medu

Existuje mnoho různých druhů medu, které se liší podle typu květů, ze kterých včely nektar sbírají. Každý druh má své charakteristické aroma, chuť a barvu. Například medovice z lipového nektaru je jasně žlutá s jemnou vůní lipových květů, zatímco med z akátu má tmavší barvu a silnější chuť.

Zdravotní přínosy medu

Med není jen chutnou sladkostí, ale má také mnoho zdravotních přínosů. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, které podporují imunitní systém a chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Med se tradičně používá jako přirozený lék na bolest v krku nebo kašel. Výzkumy také naznačují, že med může mít pozitivní vliv na snižování krevního tlaku a celkově přispívat k lepšímu zdraví srdce.

Med v kuchyni

Med je skvělou alternativou k rafinovanému cukru v kuchyni. Může se použít jako sladidlo do nápojů, müsli, dezertů nebo těstovin. Tento přírodní sladký poklad také dodává jídlu jemnou karamelovou chuť a zvláštní vůni.

Závěr

Med je jedním z nejstarších a nejoblíbenějších darů, které nám příroda poskytuje. Jeho unikátní výrobní proces a bohatá historie dodávají medu zvláštní kouzlo. Ať už ho používáme ve své kuchyni nebo využíváme jeho zdravotních přínosů, med nás vždy potěší svou sladkostí a blahodárnými účinky. Takže si dovolte dopřát si tento zlatý dar a zkuste ho začlenit do svého každodenního života. Vaše chuťové pohárky i zdraví vám za to poděkují.

Zdroj: Healthline.com (odkaz), HoneyAssociation.com (odkaz)

Pečená žebírka na medu

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

2

hodiny
Kalorie

330

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 1 červená paprika

  • 1 chilli paprička

  • 4 PL sójové omáčky

  • 4 PL jablečného octa

  • 1 rajský protlak

  • 4 PL medu

  • 1 palička česneku

  • 0,5 kg uzených žeber

Postup

  • Nakrájíme si jednu cibuli, 1 červenou papriku, chilli papričku a přesuneme vše do mísy. 

  • Přidáme sójovou omáčku, ocet, rajský protlak, med, česnek, zázvor a dobře zamícháme. 

  • Vezmeme uzená žebírka a pořádně je v této marinádě vykoupeme ze všech stran. 

  • Nyní to přesuneme na pekáč, zakryjeme alebalem a dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů na hodinu a půl. poté sundáme alobal a ještě půl hodiny dopékáme. 

TIP

  • Podáváme s chlebem, nakládanou okurkou a cibulkou či feferonkami