Foto: dodáno inzerentem

1. Co je to lyofilizované ovoce?

Lyofilizované ovoce, stejně jako další lyofilizované produkty, existují již po desetiletí a byly vyvinuty, aby usnadnily konzumaci a přepravu potravin lidem s aktivním životním stylem. Veškerá vlhkost z čerstvého ovoce je extrahována, takže nutriční hodnota produktu zůstává v jeho nejčistší formě.

2. Přirozená chuť

Mrazem sušené ovoce chutná přesně jako čerstvé ovoce. Jediný rozdíl je v koncentraci chuti. V případě lyofilizovaného ovoce je intenzivnější.

3. Vysoká hladina živin

Protože je lyofilizované ovoce tak vysoce koncentrované, jedna porce obsahuje mnoho nutričních hodnot. Studie prokázaly, že mrazem sušené ovoce obsahuje až 90 % původního obsahu živin. To znamená, že stále můžete konzumovat svou denní dávku vitaminu C, vitaminu A a dalších základních živin, aniž byste měli vždy po ruce čerstvé ovoce.

4. Nízký obsah kalorií

5. Hodně vlákniny

6. Dlouhá životnost

7. Má zpracované ovoce více cukru než čerstvé?

8. Druhy lyofilizovaného ovoce a jejich vlastnosti

  • 8.1. Mrazem sušené třešně
  • 8.2. Jahody sušené mrazem
  • 8.3. Mrazem sušené maliny
  • 8.4. Lyofilizovaný červený rybíz
  • 8.5. Mrazem sušené ostružiny
  • 8.6. Lyofilizovaný černý rybíz
  • 8.7. Lyofilizované brusinky
  • 8.8. Lyofilizovaný ananas
  • 8.9. Arónie sušená mrazem
  • 8.10. Mrazem sušené mango

Ovoce je často považováno za přírodní sladkosti: je lahodné, výživné a slazené přírodními cukry. Bohužel, ovoce ve všech svých podobách je předmětem spekulací, protože tyto přírodní cukry – které se skládají z kombinace sacharózy, fruktózy a glukózy – jsou někdy zaměňovány s rafinovanými cukry získanými a zpracovanými z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Naštěstí jsou tyto mýty postupně vyvraceny.

I když to nemusí být tak zřejmé, mrazem sušené ovoce může být mnohem zdravější variantou než běžné sušené ovoce. Bez použití procesu lyofilizace, aby ovoce zůstalo déle čerstvé, musí většina sušenek ze sušeného ovoce obsahovat cukry a konzervační látky, aby se nezkazily. Mrazem sušené ovoce neobsahuje konzervační látky ani žádné přísady. Je to ovoce v přirozené a koncentrované formě.

2. Přirozená chuť

Mrazem sušené ovoce chutná přesně jako čerstvé ovoce. Jediný rozdíl je v koncentraci chuti. V případě lyofilizovaného ovoce je intenzivnější. Nákupem lyofilizovaných brusinek si tedy můžeme vychutnat jejich originální chuť bez přidaného cukru. Podobné je to s dalším ovocem – lyofilizovanými jahodami, malinami, černým rybízem a mangem.

3. Vysoká hladina živin

Protože je lyofilizované ovoce tak vysoce koncentrované, jedna porce obsahuje mnoho nutričních hodnot. Studie prokázaly, že mrazem sušené ovoce obsahuje až 90 % původního obsahu živin. To znamená, že stále můžete konzumovat svou denní dávku vitaminu C, vitaminu A a dalších základních živin, aniž byste měli vždy po ruce čerstvé ovoce.

4. Nízké kalorie

Snížená kalorická hodnota těchto plodů z nich dělá ideální volbu pro ty, kteří touží po sladkém a zároveň omezují jiné kalorické svačiny. Před nákupem se však vyplatí zkontrolovat, zda výrobek obsahuje samotné ovoce, bez jakýchkoliv dalších cukrů, sladidel a konzervantů. Výsledkem jsou svačiny bez viny, které si můžete vychutnat kdykoli, i když jste venku.

5. Hodně vlákniny

Mrazem sušené ovoce je plné vlákniny. Zahrnutí správného množství vlákniny ve vaší stravě je klíčové pro regulaci vašeho trávicího systému a udržení nízké hladiny cholesterolu. Jeden sáček křupavých banánů obsahuje dva gramy vlákniny, takže je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí do svého jídelníčku přidat více vlákniny.

6. Dlouhá skladovatelnost

Teoreticky, pokud se postaráme o správné podmínky, lze mrazem sušené ovoce skladovat roky. Obecně platí, že výhodou lyofilizovaného ovoce je, že je můžeme dlouhodobě uchovávat ve vzduchotěsné nádobě, na poličce nebo ve spíži.

7. Má zpracované ovoce více cukru než čerstvé?

Jednou z běžných mylných představ je, že mrazem sušené nebo sušené ovoce (neslazené) obsahuje více cukru než čerstvé ovoce. Skutečný rozdíl je v koncentraci cukrů, nikoli v množství cukru. Během procesu lyofilizace je z ovoce odstraněna vlhkost, což znamená, že se ovoce scvrkne, což zase koncentruje obsah cukru a usnadňuje konzumaci většího množství porcí v menším množství produktu než v čerstvém stavu. Jinými slovy, (neslazené) sušené nebo mrazem sušené ovoce nemá vyšší obsah cukru než čerstvé ovoce, ale je snazší je sníst ve větším množství a získat tak vyšší koncentrované množství cukru za kratší dobu. Proto by měly být zaváděny jako zpestření jídelníčku, nikoli náhrada jeho rozmanitosti.

Foto: dodáno inzerentem

8. Druhy lyofilizovaného ovoce a jejich vlastnosti

Lyofilizace se stává stále oblíbenější metodou dehydratace ovoce. Na trhu se prodává stále více druhů lyofilizovaného ovoce – od těch nejoblíbenějších, jako jsou jahody nebo maliny, až po exotické ovoce, jako je mango a ananas. Díky tomu si každý příznivec zdravých svačin může v tomto sortimentu najít ovoce, které mu bude chutnat. Lyofilizované ovoce může být dostupné celé, například černý rybíz nebo červený rybíz. Obvykle se však prodávají nakrájené na plátky jako maliny, broskve, mango nebo ananas.

8.1. Mrazem sušené třešně

Foto: dodáno inzerentem

Mrazem sušené třešně přitahují svými chuťovými buňkami lahodnou sladkou a kyselou chutí letního ovoce. Kromě nepochybné chuti jsou tyto plody pokladnicí cenných surovin.

Mrazem sušené třešně:

  • Obsahují vitamín Cvitamín A a vitamín E, které posilují imunitní systém a pomáhají tělu bojovat s nemocemi.
  • Jsou vynikajícím zdrojem přírodní vlákninydraslíkumědibílkovinželeza a sacharidů.
  • Jsou bohaté na antioxidanty, včetně anthokyanů, látky, která dává třešním sytě červenou barvu.
  • Obsahují melatonin, přirozený hormon, který tělo používá k dosažení hlubokého a klidného spánku.
  • Obsahují vysoké množství pektinu, vlákniny, která se běžně vyskytuje v ovoci. Výzkum naznačuje, že pektin může snížit LDL (špatný) cholesterol.

8.2. Jahody sušené mrazem

Foto: dodáno inzerentem

Jahody jsou jedním z těch druhů ovoce, na které se těšíme po celý rok. Chuť čerstvého ovoce si lze bohužel vychutnat jen krátce. Naštěstí si můžeme koupit sušené jahody, které obsahují přírodní příchuť jahod v koncentrované verzi. Jahody sušené mrazem obohatí náš jídelníček o cenné vitamíny a minerály.

Lyofilizované jahody:

  • Vitamin C obsažený v jahodách podporuje imunitní systém a jako přírodní antioxidant likviduje volné radikály, čímž zabraňuje vzniku rakoviny.
  • Vláknina pomáhá regulovat trávicí proces a udržovat nízkou hladinu cholesterolu.
  • Vápník obsažený v lyofilizovaných jahodách posiluje kosti a zuby a reguluje činnost svalů.
  • Železo, které se nachází také v lyofilizovaných jahodách, podporuje krvetvorné procesy a aktivně se podílí na prevenci anémie.

8.3. Mrazem sušené maliny

Foto: dodáno inzerentem

Lyofilizované maliny vám nabízejí koncentrovanou a lahodnou chuť přírodního ovoce. Můžete je mlsat samotné, stejně jako přidávat jednotlivě nebo pro vylepšení domácího pečení. Stejné výhody má konzumace malin v lyofilizované verzi! Věděli jste, že jedna sklenice malin obsahuje 43 % doporučené denní dávky vitamínu C, manganu a vlákniny?

  • Mrazem sušené maliny
  • Vitamín C zlepšuje zdraví očí, mangan přispívá ke zdraví kostí a vláknina pomáhá regulovat trávení a udržovat zdravý imunitní systém;
  • Obsahují mnoho minerálů, včetně draslíku, hořčíku, vápníku a železa;
  • Jsou cenným zdrojem anthokyanů, které snižují hladinu glukózy;
  • Obsahují antioxidanty, které snižují oxidační stres v buňkách, snižují zánět a posilují imunitní systém;
  • Mají nízký glykemický index, což znamená, že je mohou jíst i lidé s cukrovkou.

8.4. Lyofilizovaný červený rybíz

Lyofilizovaný červený rybíz je svačina bohatá na živiny pro děti i dospělé. Plody jsou cenným zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitní systém. Obsahují také velké množství vitamínu K, nezbytného pro udržení hladiny vápníku v kostech.

  • Mrazem sušený červený rybíz
  • Plody jsou bohaté na vitamín C, který podporuje imunitní systém a má antioxidační vlastnosti;
  • Obsahují velké množství vlákniny, která podporuje činnost střev a zajišťuje rozvoj zdravé střevní mikroflóry;
  • Obsahují také velké množství vitamínu K, nezbytného pro udržení hladiny vápníku v kostech;
  • Vápník obsažený v rybízu zaručuje zdravé a pevné kosti a zuby;
  • Díky velkému množství draslíku podporují léčbu a zabraňují hypertenzi;
  • Působí močopudně, proto se doporučují k podpoře léčby močového ústrojí.

8.5. Mrazem sušené ostružiny

Foto: dodáno inzerentem

Lyofilizované ostružiny jsou ovoce, které si spojujeme s dovolenou a turistikou v lese. Vyznačují se sladkokyselou chutí, která potěší naše jazýčky. Vzhledem k tomu, že obsahují málo kalorií, můžete je bez obav jíst i při redukční dietě.

Tyto plody jsou bohaté na živiny a vlákninu. Tyto super bobule obsahují až 3 gramy vlákniny v 10 g. Chroupání mrazem sušených ostružin je skvělý způsob, jak mimo jiné zvýšit hladinu antioxidantů a vitamínů A, C a K.

8.6. Lyofilizovaný černý rybíz

Foto: dodáno inzerentem

Na těchto lyofilizovaných bobulích černého rybízu si jistě pochutná každý z nás. Jsou lahodnou a hodnotnou svačinkou se sladkou a suchou chutí. Obsahují vitamíny A, B a E a jsou bohaté na antioxidanty.

  • Jeden z nejbohatších zdrojů vitaminu C. Porce (cca 36 g) poskytuje až 160 % denní potřeby tohoto prvku. Vitamin C příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu a chrání buňky před oxidačním stresem.
  • Bohaté na vlákninu, která podporuje činnost trávicího systému a střev a podporuje proces hubnutí.
  • Obsahují vitamín A, který podporuje zrak, regeneraci pokožky a epitelu.
  • Antokyany obsažené v černém rybízu pomáhají udržovat optimální zdraví očí.
  • Polyfenoly v černém rybízu zlepšují krevní oběh.
  • Černý rybíz pomáhá snižovat záněty, posilovat náš imunitní systém a regenerovat po cvičení.

8.7. Lyofilizované brusinky

Foto: dodáno inzerentem

Lyofilizované brusinky se v ničem nepodobají sušeným brusinkám, které známe z dětství. Lyofilizované brusinky nejsou doslazovány cukrem, proto mají lehce nakyslou a přirozenou chuť. Navíc je to opravdová vitamínová bomba!

  • Jedna porce lyofilizovaných brusinek (cca 30 g) poskytuje až 80 % denní potřeby vitaminu C. Vitamin C podporuje fungování imunitního systému a je také přirozeným antioxidantem, uvolňuje buňky před oxidativním stresem.
  • Bohaté na vlákninu, která má blahodárný vliv na naše střeva, pomáhá v boji proti zácpě.
  • Obsahuje vápník – stavební kameny kostí a zubů.
  • Železo v něm obsažené se podílí na krvetvorných procesech a zabraňuje tak anémii.

8.8. Lyofilizovaný ananas

Lyofilizovaný ananas si uchovává velké množství vitamínů, které jsou všechny zachovány v dehydrovaném ovoci, s výjimkou vitamínu C, který je částečně odbouráván procesem lyofilizace. Kousky ananasu proto obsahují vitamíny C, A a E a také vitamíny skupiny B.

  • Vysoký obsah vlákniny v tomto ovoci pomáhá vypořádat se se zácpou a nepravidelným vyprazdňováním a může také hrát významnou roli při regulaci uvolňování cukru do krevního řečiště.
  • Zdroj bromelainu, který se nachází v jádře ovoce. Bromelain působí blahodárně na samotný trávicí systém a má protizánětlivé vlastnosti.
  • Obsahuje vitamín C, silný antioxidant, který chrání před volnými radikály, podporuje efektivní fungování imunitního systému a pomáhá chránit před nachlazením a chřipkou.
  • Hořčík obsažený v ananasu hraje klíčovou roli v procesu výroby energie v buňkách.

8.9. Aronie sušená mrazem

Foto: dodáno inzerentem

Pokud máte rádi nakyslou chuť ovoce, plody aronie pro vás budou lahodnou svačinkou. Můžete je jíst přímo z balení nebo je přidat do salátů či müsli a pečiva. Bobule aronie obsahují tolik zdravých a hodnotných ingrediencí, které zpestří váš jídelníček.

  • Plody arónie jsou plné silných antioxidantů, vitamínů a obsahují velké množství anthokyanů. Borůvky také poskytují kyselinu listovou, železo a vitamíny A a E.
  • Zdroj prospěšných antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před potenciálně škodlivými molekulami nazývanými volné radikály. Zvláště bohaté na antokyany, které dodávají bobulím tmavě modrou až černou barvu.
  • Pomáhají snižovat krevní tlak a mohou také pomoci snížit záněty očí.
  • Vláknina obsažená v ovoci má příznivý vliv na činnost střev a také pomáhá v boji proti zácpě.
  • Plody arónie mohou posílit a podpořit imunitní systém.
  • Pomáhají také regulovat skoky krevního cukru.

8.10. Mrazem sušené mango

Exotické a křupavé mango je perfektní svačina obsahující přes 20 různých vitamínů a minerálů. Je obzvláště bohatý na vitamíny C, A a B6. Toto super ovoce je také dobrým zdrojem vlákniny a kyseliny listové.

  • Bohatý na vitamín C, který posiluje imunitní systém a působí jako přírodní antioxidant – eliminuje volné radikály;
  • Obsahuje betakaroten, který podporuje imunitní systém, zrak a snižuje riziko astmatu a rakoviny prostaty;
  • Udržuje zdraví kostí pomocí vitaminu K;
  • Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje správnou činnost trávicího systému a střev.