Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Dneska jsme do redakčního testování uvedli dva produkty najednou, protože recenze pro jeden bude spíše krátká. Jedná se o univerzální stahovací popruhy a turistický nepromokavý úložný obal. Obě tyto věci považuji za nezbytné. Nemusíte být žádný alpinista a chodit 30 km denně. Ale já je pravidelně využívám i na každé procházce.

Univerzální popruhy 10 mm 2 ks

Tyto popruhy totiž primárně slouží k upevnění stanu, karimatky či spacáku k vašemu batohu. Já je však využívám v daleko větším měřítku. Jedná se o dva kusy popruhý o tloušťce 10 mm, které se skládají z obyčejného pásku, který je na jednom konci zakončený očkem a na druhém hliníkovým očkem.

V praxi to funguje tak, že si provléknete tento popruh přes očko na batohu a hliníkové očko zaháknete za smyčku na druhém konci. Pak už stačí vzít volný kousek popruhu u hliníkového očka a pořádně dotáhnout. Dá se využít i tzv. liščí smyčka.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Já tyto popruhy nosím neustále u sebe, protože se může stát typická situace, kdy jdete na procházku a je trochu zima. Vy si tak vezmete mikinu. Za nějakou dobu se ale udělá hezky. Mikinu si sundáte, ale v batohu již místo není. Proto ji stáhnu těmito popruhy a celý balíček připevním pomocí karabin na batoh. Zároveň využívám tyto popruhy na stažení spacího pytle Arpenaz 20, na který jsme také dělali recenzi. Ten je skvělý, ale nemá kompresní obal, který nahradím právě těmito popruhy.

Turistický nepromokavý úložný obal půlměsíc 2 × 7 l

Během procházek zjistíte, že největším nepřítelem je vítr a déšť. Stalo se mi například, že jsem měl mobilní telefon ve speciální kapse v batohu. Dva kilometry před autem mne přepadla dešťová přeháňka a batoh se mi kompletně promočil a s ním i mobilní telefon. Ten byl pak úplně nefunkční.

Od té doby se snažím s sebou nosit i něco nepromokavého. To i pro případ, kdy vám zmoknou ponožky či tričko, abyste v batohu měli nějakou suchou adekvátní náhradu. Po dlouhém zkoušení různých pytlíčků a sáčků jsem nakonec skončil u úložného obalu z Decathlonu. Ty se vyrábí o objemu 7 l a 15 l.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Za mne je 7 l naprosto dostačující a v jednom balení se nachází dva kusy. Tyto obaly používám pro praktické třídění věcí v batohu, kdy v jednom mám náhradní tričko, náhradní ponožky a lékárničku. V druhém pak elektroniku, jako je čelovka, mobil, powerbanka, kabel k powerbance.

Zavírání těcho obalů je praktické, protože jen horní část namotáte jako harmoniku a na konci zapnete do sebe dvě svorky. Vznikne vám tak kapsa ve tvaru půlměsíce, která nemusí být jen uvnitř batohu, ale také ji můžete připnout zvenčí. Navíc její účelovost závisí především na vaší fantazii. Nemusí totiž sloužit jen pro případ deště či organizaci věcí v batohu.

Můžete ji použít pro uchování mokrého ručníku a plavek, když jdete z koupaliště a nechcete si namočit zbytek věcí v batohu. Na těchto obalech se pak nenachází klasické švy, ale speciální nepropustné, které jsou voděodolné. Předpokládám ale, že pokud by vám tento obal spadnul do řeky, že by se do něj voda po čase dostala, ale proti dešti obstál výborně. Zoušeli jsme do něj dát suchý papír, zavřít a kropit zahradní hadicí. Po 10 minutách jsme vytáhli papír suchý. Naším testem tak prošel a my ho můžeme jen doporučit, zvláště přihlédneme-li k cenovce, která je spíše symbolická.

Zdroj: uživatelské testování Žádný Špeky, Decathlon