Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

První kroky v minulosti

Knedlíky jako takové mají ve středoevropské kuchyni dlouhou historii. První zmínky o knedlících se datují až do středověku, kdy byly často připravovány z obilného nebo bramborového těsta a sloužily jako plněná příloha k masu nebo omáčkám. Avšak vznik meruňkových knedlíků jako specifického pokrmu je spojen s příchodem meruněk do této oblasti.

Meruňky, také nazývané meruňkovice, patří do čeledi růžovitých rostlin a mají svůj původ v Číně. Postupem času se dostaly do Evropy, kde si získaly oblibu jako ovocný strom. Jejich sladká a šťavnatá dužina se brzy stala základním ingrediencí mnoha dezertů, včetně knedlíků.

Meruňkové knedlíky jako základní kámen české kuchyně

Historie meruňkových knedlíků je neodmyslitelně spojena s českou kuchyní. Během 19. a 20. století se tato pochoutka stala populární a začala se objevovat na rodinných stolech po celé zemi. V té době byly knedlíky připravovány hlavně z bramborového těsta a plněny sladkými meruňkami. Tato kombinace slaného těsta a sladkého nádivu vytvářela nezapomenutelnou chuťovou symfonii, která se rychle stala oblíbenou mezi lidmi všech generací.

Vývoj a variace

S postupem času začali kuchaři experimentovat s receptem na meruňkové knedlíky. Byly přidávány další ingredience a měnily se způsoby přípravy. Někdy se meruňkové knedlíky podávaly posypané strouhaným tvarohem, cukrem a mákem, čímž byl vytvořen další vrstevnatý zážitek pro chuťové pohárky.

Meruňkové knedlíky dnes

Dnes jsou meruňkové knedlíky stále oblíbenou pochoutkou, která se podává nejen doma, ale také v restauracích a kavárnách po celé České republice. Moderní kuchaři často přicházejí s novými způsoby podávání a prezentace této tradiční pochoutky, což umožňuje zachování ducha minulosti a zároveň přináší nové zážitky.

Závěr

Historie meruňkových knedlíků je příběhem o lásce k tradičnímu jídlu, kreativitě a touze po sladkém potěšení. Tato chutná delikatesa spojuje minulost a přítomnost, ať už si ji dopřáváte jako dezert po bohatém obědě nebo jako samostatný lahodný pokrm. Meruňkové knedlíky zůstávají symbolem české kuchyně a důkazem toho, že některé chutě jsou nezničitelné a předávají se z generace na generaci.

Zdroj: lidovky.cz (odkaz)

Meruňkové knedlíky z bramorovo tvarohového těsta

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

198

kcal

Suroviny

  • 350 g vařených brambor

  • 1 tvaroh

  • 350 g hrubé mouky

  • 10 meruněk

  • 1 vejce

Postup

  • Předvařené brambory uvařené do polotvrda nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, mouku a tvaroh. Vše dobře zamícháme.

  • Vyválíme si špalek, ze kterého si nakrájíme 14 stejných plátků.

  • Každý plátek si vezmeme a v ruce vytáhneme. Poté do něj dáme meruňku a zabalíme. Uválíme krásnou kouly a dáme pozor, aby se nám nikde neobjevovaly prasklinky nebo aby se těsto neotvíralo.

  • Připravené knedlíky si necháme stát na pomoučeném válu a dáme vařit široký hrnec s vodou. Když voda vře, dáme tam knedlíky, jednou promícháme a odlepíme ode dna a vaříme asi 10 - 15 minut. 

TIP

  • Pokud máte rádi osvěžující a kyselejší chutě, udělejte si to podle tohoto receptu. Pokud chcete meruňky sladší, tak je posypte cukrem před zabalením do těsta. Můžete je v cukru i obalit.
  • Toto není kynuté těsto ale bramborové, proto se nesmí dlouho propracovávat. Čím déle ho budete propracovávat, tím více bude vlhké a lepkavé. Po přidání mouky vám zase bude tvrdnout. Zkrátka ho rychle zpracujte a rychle dejte vařit.
  • Na závěr můžeme ozdobit strouhaným tvrdým tvarohem.