Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Historie vajíček v lidské stravě

Lidská historie a vajíčka jsou úzce provázány. Archeologické nálezy naznačují, že první lidé objevili výživnou hodnotu vajec již před tisíci lety. Lovci a sběrači si brzy uvědomili, že vajíčka jsou nejen dostupným zdrojem potravy, ale také snadno skladovatelným způsobem, jak zajistit zásoby v období nedostatku potravy.

S rozvojem zemědělství se začaly lidstvu otevírat nové možnosti chovu drůbeže a získávání vajec. V různých kulturách byla vajíčka považována za symbol plodnosti, nového života a uzdravení. Postupem času se vajíčka stala stálou součástí mnoha kulinářských tradic a receptů po celém světě.

Nutriční hodnota vajec

Vajíčka jsou bohatým zdrojem živin, které naše tělo potřebuje pro optimální fungování. Obsahují vysoké množství kvalitního bílkovinného aminokyselinového profilu, který je klíčový pro stavbu svalů, regeneraci tkání a hormonální rovnováhu. Dále obsahují vitamíny a minerály, jako je vitamín B12, riboflavin (vitamín B2), selén, fosfor a železo.

Jedním z nejcennějších prvků vajec je cholin, esenciální živina, která hraje důležitou roli ve funkci mozku a nervového systému. Cholin také podporuje metabolismus tuků a správnou strukturu buněčných membrán.

Zdravotní benefity vajíček

  1. Podpora svalové hmoty: Díky vysokému obsahu bílkovin jsou vajíčka skvělým zdrojem pro ty, kdo chtějí budovat nebo udržovat svalovou hmotu.

  2. Zdraví mozku: Obsažený cholin je klíčový pro kognitivní funkce, paměť a učení. Pravidelná konzumace vajec může pomoci podpořit zdraví mozku.

  3. Oční zdraví: Vajíčka obsahují lutein a zeaxantin, antioxidanty spojené se snížením rizika vzniku očních onemocnění, jako je degenerace sítnice.

  4. Srdce a cévy: I když vajíčka obsahují cholesterol, výzkum naznačuje, že konzumace vajec nemusí nutně zvyšovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu u většiny lidí. Navíc jsou zdrojem zdravých nenasycených mastných kyselin.

  5. Vitaminová a minerální podpora: Vajíčka obsahují širokou škálu vitamínů a minerálů, které podporují celkovou vitalitu a zdraví.

Je důležité si uvědomit, že jako u všech potravin je i u vajec klíčové zachovávat vyváženou stravu a konzumovat je v rámci doporučených množství. Výběr kvalitních vajec z volných výběhů nebo od chovatelů, kteří se řídí dobrými standardy chovu drůbeže, může také pozitivně ovlivnit nutriční hodnotu a kvalitu vajec.

Vajíčka jsou tedy více než jen lahodnou součástí našich jídelníčků – jsou zdrojem výživných látek, které přispívají k našemu zdraví a pohodlí. Jejich bohatá historie a pozitivní účinky na zdraví nás povzbuzují k tomu, abychom je začlenili do našich stravovacích návyků jako cenný zdroj výživy.

Zdroj: Webmd.com (odkaz)

Míchaná vajíčka

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

166

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 50 g šunky v páře

  • pažitka

  • 1 PL hořčice

  • sůl

  • pepř

Postup

  • Do rozpálené pánve si dáme trochu oleje a přidáme na drobno nakrájenou cibuly. 

  • Když je cibule sklovatá, přidáme na drobné kostičky nakrájenou šunku a společně ještě asi 2 minutky opékáme.

  • Poté přilejeme vajíčka. Ty necháme trochu zapéct a pak je vařečkou začneme pozvolna míchat.

  • Když se ještě vajíčka lesknout, přidáme hořčici a nasekanou pažitku. 

  • Poté již stáhneme z plotny a podáváme například  s opečeným toastem.