Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Historie perkeltu sahá až do středověkého Maďarska, kdy se stalo oblíbeným jídlem mezi maďarskými vojáky a lovci. Jedná se o pokrm, který je známý svou jednoduchostí, a přesto vynikající chutí. Perkelt má také historický význam jako jídlo, které bylo snadno připravitelné na vojenských taženích a v lesích, kde bylo potřeba rychlé a vydatné stravy.

Tento pokrm se tradičně připravuje z masa, obvykle z hovězího, vepřového nebo drůbežího, které je nakrájené na kousky a vaří se spolu s cibulí, paprikou a dalšími kořenícími látkami. Jediným rozdílem mezi perkelt a gulyášem, dalším slavným maďarským pokrmem, je absence zeleniny a brambor v perkeltu. Místo toho je perkelt koncentrovanou omáčkou, která má intenzivní chuť a výraznou barvu díky paprice.

Během historie Maďarska prošel perkelt mnoha změnami a přizpůsobeními. Každý region a každá rodina měly své vlastní recepty a variace na tento pokrm. Každý také mohl upravit chuť perkeltu podle svých preferencí, přidáváním různých koření, jako je kmín, majoránka nebo česnek. Tato různorodost v receptech vedla ke vzniku různých stylů perkeltu, jako je perkelt z vepřového masa, perkelt z hovězího masa nebo perkelt z ryb.

Perkelt také získal popularitu mimo území Maďarska. Během 19. století, kdy maďarská kultura a kuchyně začaly pronikat do zahraničí, se perkelt stal oblíbeným pokrmem i v jiných částech světa. Dnes je možné najít restaurace servírující tradiční maďarský perkelt na různých místech, což ukazuje na jeho trvalou popularitu.

V současné době je perkelt stále oblíbeným pokrmem v Maďarsku a je často podáván na rodinných oslavách, svátcích a jiných speciálních příležitostech. Tento pokrm zůstává pevnou součástí maďarské kuchyně a je symbolem bohatých chutí a tradic, které se předávají z generace na generaci.

Celkově lze říci, že maďarský perkelt je více než jen pokrm. Je to součást historie a kultury Maďarska, která odrazuje bohatou a různorodou kulturní dědictví této země. Ať už se podává na tradiční rodinné hostině nebo v moderní restauraci, perkelt stále zůstává jedním z nejvýraznějších symbolů maďarské kuchyně.

Zdroj: TasteAtlas.com (odkaz)

Maďarský vepřový perkelt

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

90

minut
Kalorie

108

kcal

Suroviny

  • 200 g cibule

  • 1 zelená paprika

  • 500 g vepřové plece

  • 2 rajčata

  • 0,5 l zeleninového vývaru

  • 1 PL mleté papriky

Postup

  • V kastrůlku si rozpálíme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Ta se na rozdíl od českého guláše nebude opékat do hněda, ale jen do sklovata.

  • Teď přidáme na větší kostky nakrájené maso a společně orestujeme, osolíme a opepříme.

  • Po asi 5 minutách přidáme na kostky nakrájená rajčata a papriku. Necháme dalších 5 minut společně dusit. 

  • Následně přidáme kvalitnější mletou papriku, lehce zamícháme a podlijeme trochou vývaru. Nemá to být ale klasická omáčka, ale spíš takový řidší výpek.

  • Celé to necháme dusit tak hodinu na menším plamenu. Pokud chceme, můžeme to rozmixovat tyčovým mixérem.