Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Tento reproduktor patří k těm nejlepším, které tato společnost nabízí. Společnost Sencor ho vyvíjela přesně za účelem maximální univerzálnosti.

Vzhled

V řadě Hype prodává Sencor tři velikosti, ale náš model S 6202 je z nich nejmenší. Za mne osobně je to asi nejlepší volba vzhledem ke kompaktním rozměrům. Rozdíl v kvalitě zvuku je prakticky minimální. Každopádně tento model má 110 x 94 x 90 mm. Váha je pak příjemných 460 g, což prakticky ani nepocítíte.

Vzhledově se pak jedná o válec, který kombinuje hned tři typy povrchů, a to matný, lesklý a textilní. Po obvodu je textilní povrch, který je na dvou místech protknutý matným plastovým prvkem, který spojuje horní a spodní část reproduktoru. Na těchto plastových částech se pak nachází masivní plus a minus pro ovládání hlasitosti.

Z druhé strany je pak praktická šňůrka či poutko a tři gumové ovládací prvky. Jeden je power button, druhý je TWS tlačítko a třetí je gumová krytka, kde po oddělání naleznete USB-C konektor, slot pro TF kartu a audio konektor 3,5 mm jack. To je dneska vzácnost a velice to chválíme.

Reproduktor sedne do ruky velice dobře a za nás musíme zmínit i certifikaci IPX7. Tato certifikace totiž garantuje, že by reproduktor měl vydržet alespoň 30 minut ve vodě v hloubce jednoho metru. To asi nikdo zkoušet nebude, ale v životě jsou i jiné situace. Například ho můžete mít s sebou na výletě v batohu v přihrádce na pití a najednou začne pršet. Pokud ale máte zavřenou pogumovanou část se sloty.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Na horní a spodní části je pak samotný reproduktor, který je ohraničený plastovými výběžky, aby nabídl dobrý zvuk i v případě, že reproduktor stojí například na stole. Uprostřed se pak nachází lesklé plastové kolo se stříbrným logem společnosti sencor. Když to shrneme, jde o malý, praktický, lehký a odolný reproduktor. Doporučili bychom akorát malá nožičky, které by zabránily samovolnému kutálení pro případ, že byste ho chtěli položit a měli lepší zvuk.

Konektivita

Jak už bylo zmíněno částečně v předchozí kapitole, tak tento reproduktor je primárně bezdrátový, takže nabízí technologii Bluetooth 5.0. K tomu také audio vstup Aux (3,5 mm stereo konektor) a také slot pro TF kartu. U této karty jen chceme podotknout, že je zapotřebí mít ji naformátovanou na systém FAT32 a písničky sem nahrávat ve formátu MP3. Zkoušeli jsme i dosah reproduktoru a byl celkem bezproblémový až na vzdálenost 12 metrů s tím, že signál musel projít přes 3 stěny. Pak začal vypadávat. Pro běžné použití je to tak naprosto dostačující.

Příchozí hovor

Díky integrovanému mikrofonu je možné dokonce vyřídit i potřebný hovor či uskutečnit skupinový hovor. Zde ale musíme objektivně uznat, že kvalita mikrofonu není bohužel taková, jako reproduktoru, protože druhá strana hlásí, že nás slyšela jakoby zastřeně. Ale není to nic hrozného. Při příchozím hovoru dojde k přerušení písničky a následně je potřeba znovu zmáčknout „Play“, aby se znovu spustila.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Ovládání

Tlačítka pro ovládání hlasitosti se nachází na boku a jsou poměrně velká až nepřehlédnutelná. Neslouží ale pouze k ovládání hlasitosti, ale při delším podržení dojde k přeskoku skladby. Na zadní straně jsme již mluvili o tlačítku pro TWS. To bychom spíš nazvali multifunkčním tlačítkem, protože slouží nejen pro zapnutí a vypnutí TWS, ale také pro Play/Pause a také pro přijímání hovorů. Za nás bychom uvítali lepší označení nějakého multifunkčního tlačítka nebo jeho funkce rozdělit do více tlačítek. Jde ale jen o zvyk. Pokud chcete vypnout světelné LED efekty, které se objevují okolí vrchní a spodní části reproduktoru, můžete tak učinit pomocí současného stisknutí a podržení tlačítek hlasitosti.

Zvuk

O zvuk se zde stará výkonný 16 W reproduktor s impedancí 4 Ω. Tento model se pak skládá ze dvou reproduktorů a dvou pasivních zářičů s celkovou frekvenční odezvou 80 Hz – 16 kHz. Výrobce zároveň uvádí, že je zde celkové harmonické zkreslení ≤ 1 %. Z uživatelského pohledu hraje tento reproduktor velice krásně a umožňuje přehrávat hudbu i skutečně hlasitě.

Ve výškách nikde nechrastí a hloubky příjemně zvýrazňuje. Svou hlasitostí dokáže dostatečně naplnit i středně velkou místnost. Nemusíte ho ale používat jen k poslechu hudby, ale právě díky dobrým basovým linkám se dá použít spolu s mobilem ke sledování filmů. Zvláště akční filmy spolu s tímto reproduktorem vyznějí skutečně fantasticky.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

TWS

Předně je zapotřebí si vysvětlit, co to je funkce TWS. Jde o zkratku „True Wireless Stereo“. To je vlastně technologie, která dokáže umožnit spolupráci několika zařízení dohromady zcela bezdrátově. V tomto případě můžete vzít dva reproduktory, zapnout je, stisknout tlačítko TWS na každém z nich a tím budou vystupovat jako jeden. Spárujete si je s mobilním telefonem a rázem máte stereo soustavu. Zvuk je tak prostorový a dobře se rozléhá. Vyzkoušeli jsme spárovat s notebookem a shlédli tituly jako např. Top Gun či Pán Prstenů a zvukové efekty byly skutečně nadprůměrné. Díky TWS vás tyto reproduktory skutečně vtáhnou do děje.

Výdrž

Málokdo má reproduktor nastavený na maximální hlasitost, a proto jsme testovali 50 % hlasitost. To je naprosto normální a pohodlná hlasitost i při používání reproduktorů například v autě, kde zvuk nebývá zrovna předností a integrované reproduktory do auta jsou většinou strašně drahé. Výdrž jsme zaznamenali 13 hodin v kuse, i když výrobce udává jen 12 hodin. Doba nabíjení je pak relativní v závislosti na míře vybití. Ale pokud jste to dotáhli až na 0 %, tak by vám nabíjení nemělo trvat déle než 5 hodin.

Závěr

Na závěr musíme uznat, že se jedná o povedený reproduktor, který rozhodně poslouží v autě, doma, na výletě i na pikniku a má všestranné použití. Jako hlavní výhodu vidíme kvalitu zvuku, dlouhou výdrž, voděodolnost, možnost přehrávání z paměťové karty i přítomnost audio konektoru. Na druhou stranu doporučujeme Sencoru přidat malé nožičky, které by umožnili položit reproduktor na stranu a rozdělit multifunkční tlačítko do vícero. Jinak se ale jedná o skutečně povedený reproduktor, který můžeme jen doporučit.

Děkujeme společnosti Sencor za zapůjčení těchto reproduktorů za účelem recenze.

Zdroj: uživtelské testování Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Sencor