Foto: Freepik

Je to už poměrně dávno, co spisovatelka J.K.Rowlingová dostala nápad napsat příběh o sirotkovi, který měl všechno, jenom ne krásný život a štěstí. Neměl pořádnou rodinu, kamarády, a vlastně ani pořádné místo na spaní. Nikdo ho neměl rád a nikdo ho nerespektoval. Chvilku před svými jedenáctými narozeninami dostal naprosto podivný dopis, že byl přijat do Bradavické školy čar a kouzel.

I když to byl velký krok do neznáma, bylo to stále lepší než to, co zažíval doposud. Vší silou se tam chtěl dostat, až si pro něj přijel v den jeho jedenáctých narozenin Hagrid, klíčník a šafář v Bradavicích. Pro malého Harryho Pottera to byl jako sen, protože najednou měl kamarády, byl rovný ostatním a upřímně měl i trochu protekci ze strany ředitele Brumbála, pro kterého byl miláček.

Tento zajímavý příběh se dočkal svého knižního zpracování poprvé v roce 1997. Kniha si získala tak obrovský a nevídaný úspěch, že již po čtyřech letech se dočkala zfilmování. Zajímavostí je, že Rowlingová prý musela tuto knihu nabízet v mnoha nakladatelstvích, kde ji odmítali, protože se domnívali, že se jedná o hloupost. Nyní by byli pravděpodobně vděčni, kdyby se rozhodli jinak.

Každopádně bylo napsáno celkem sedm knih a natočeno sedm filmů, které si získaly obrovskou masu fanoušků. V těchto dalších dílech Harry postupuje mezi ročníky a celou dobu odhaluje pravdu o sobě, svých rodičích a jejich vrahovi, Lordu Voldemortovi, kterého nakonec v posledním díle zabije.

Celá série končí tím, že Harry se svými kamarády ze školy stojí na nástupišti a vysílají do Bradavic své vlastní děti. Vždy mne trochu zajímalo, co bylo poté, co byl Lord Voldemort zničen. Vrátil se Harry do školy, dostudoval ji a následně šel pracovat na Ministerstvo kouzel jako bystrozor? To se asi nikdy nedovíme. J. K. Rowlingová je v tomto ohledu velice tajemná a nechce moc vyzrazovat tyto podrobnosti. Nebo spíše to nechává na volné fantazii. Z druhého pohledu je možná lepší J.R.R. Tolkien, který sice vytvořil příběh, ale vysvětlil ho do nejmenších podrobností, včetně rozvětvených rodokmenů, vlastních jazyků a zdlouhavých popisů.