Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Indická kuchyně je jedna z nejrozmanitějších a nejbohatších kuchyní na světě. Je charakterizována širokou škálou chutí, vůní a textur, které vycházejí z různých regionálních tradic a surovin. Tato kuchyně je plná exotických koření, bylin, luštěnin, masa, zeleniny a mléčných výrobků, což jí dává unikátní charakter a chuťové zážitky.

Základními složkami indické kuchyně jsou:

  1. Koření a byliny: Indická kuchyně je známá svým používáním různých koření a bylin, jako jsou koriandr, kmín, kurkuma, kardamom, skořice, hřebíček a chilli papričky. Tyto přísady jsou často smíchány do směsí, zvaných masala, které dodávají pokrmům bohatou chuť a vůni.

  2. Luštěniny: Čočka, cizrna a fazole jsou často používány v indických pokrmech, zejména v populárním pokrmu dal. Tyto luštěniny jsou bohatým zdrojem bílkovin a jsou často kombinovány s kořením a rajčatovou omáčkou.

  3. Rýže: Rýže je základní součástí indické stravy. Je používána ve formě bílé rýže, basmati rýže a různých druhů směsí rýže a luštěnin, jako je biryani.

  4. Mléčné výrobky: Mléko a mléčné výrobky, jako je jogurt a tvaroh, jsou běžnou součástí indické stravy. Z tvarohu se vyrábí paneer, který se používá v mnoha vegetariánských pokrmech.

  5. Maso a ryby: Maso, jako je kuřecí, hovězí, skopové a ryby, je také často používáno v indické kuchyni. Populárními pokrmy jsou například tandoori kuře a kari z hovězího masa.

  6. Zelenina: Indická kuchyně je bohatá na různé druhy zeleniny, jako jsou brambory, okurky, lilky, špenát, cibule a rajčata. Tyto ingredience se používají v mnoha pokrmech, jako je aloo gobi (brambory s květákem) nebo baingan bharta (lilky s kořením).

  7. Chléb: Různé druhy chleba jsou důležitou součástí indické kuchyně. Například naan, chapati, roti a paratha jsou často podávány jako příloha k hlavním jídlům.

Indická kuchyně se také vyznačuje různorodostí regionálních kuchyní. Každý indický stát má své vlastní speciality a tradice, což znamená, že můžete ochutnat různé pokrmy po celé zemi. Například jižní Indii dominují pokrmy jako dosa a idli, zatímco na severu jsou populární tandoori pokrmy a kari. Východní Indie je známá svými rybími pokrmy, zatímco západní Indie je domovem pokrmů jako je vada pav a dhokla.

Indická kuchyně je také známá svými sladkými dobrotami, jako je gulab jamun, jalebi a různé druhy mithai (sladkostí). Sladké pokrmy jsou často součástí slavnostních příležitostí a oslav.

Celkově je indická kuchyně jedinečná kombinací chutí, tradic a surovin, které nabízejí rozmanité a nezapomenutelné chuťové zážitky. Je to kuchyně, která oslavuje bohatství a rozmanitost indické kultury a způsobu života.

Zdroj: BonAppeteour.com (odkaz)

Kuře na kari

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

25

minut
Kalorie

97

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 1 mrkev

  • 2 kuřecí prsa

  • 5 kuliček nového koření

  • bobkový list

  • 1 ČL curry pasty

  • 1/2 citrónu

  • 2 jarní cibulky

  • 2 chilli papričky

  • 1 dcl kokosového mléka

  • 1 dcl zeleninového vývaru

  • 1 ČL kurkumy

Postup

  • Rozpálíme si pánev a přidáme tam trochu oleje. 

  • Přidáme i tam 1 cibuly nakrájenou na jemno. Opékáme pouze do sklovata.

  • Poté přidáme 1 mrkev na kostičky a opékáme cca 5 minut. Následně přidáme nové koření, bobkový list a curry pastu. 

  • Po minutce přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a opečeme ho zprudka. 

  • Když je maso už dobře opečené, přidáme na jemno nasekané chilli papričky a kurkumu. 

  • Teď to uděláme, jako s paprikou, takže lehce zarestovat a hned podlít. Podlijeme to kokosovým mlékem a trochou zeleninového vývaru. 

  • Teď se to bude 15 minut na mírném ohni vařit. Poté vytáhneme bobkový list a nové koření. Zakápneme citronem a přidáme nakrájenou jarní cibulku. Vypneme plotnu a necháme tu cibulku jen lehce ohřát.

TIP

  • Pravé kokosové mléko je přímo z kokosového ořechu. Dejte si ale pozor na náhrady, kde se prodává jen rozmixovaný kokos v kravském mléku. To by se vám mohlo srazit.
  • Místo kurkumy můžete použít i směs koření kari.