Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Nadýchat se lahodného aroma dozlatova pečené vepřové výpečky se zelím je zážitek, který si mnozí z nás oblíbili od dětství. Tento klasický pokrm nás může zahřát i v nejchladnějších dnech a zároveň může mít řadu zdravých výhod, zejména díky kysanému zelí, které mu dodává šťavnatou a osvěžující příchuť. V tomto článku se podíváme na dozlatova vypečené vepřové výpečky se zelím a zaměříme se na zdravé účinky kysaného zelí.

Výhody kysaného zelí

Kysané zelí je tradičním pokrmem v mnoha kulturách a nachází se v různých podobách po celém světě. Je známé nejen pro svou chutnou příchuť, ale také pro své zdravotní výhody:

  1. Probiotické bohatství: Kysané zelí je bohatým zdrojem probiotik, konkrétně bakterie mléčného kvašení. Tyto živé kultury mohou podporovat zdravou střevní mikroflóru, což má pozitivní vliv na trávení a imunitní systém.

  2. Vitamíny a minerály: Zelí obsahuje řadu důležitých živin, včetně vitaminu C, vitaminu K, vlákniny, vápníku, draslíku a železa. Tyto látky jsou nezbytné pro správnou funkci těla a udržení zdraví.

  3. Antioxidanty: Kysané zelí obsahuje antioxidanty, jako je kyselina askorbová (vitamin C) a beta-karoten, které mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály a podporovat dlouhodobé zdraví.

  4. Podpora imunitního systému: Díky vysokému obsahu vitaminu C může kysané zelí pomoci posílit imunitní systém a chránit tělo před nemocemi.

  5. Snížení zánětu: Některé složky kysaného zelí, jako je kyselina mléčná, mohou pomoci snížit zánět v těle, což může být prospěšné pro osoby trpícími zánětlivými onemocněními.

Vepřová výpečka a kysané zelí: Dokonalá kombinace

Kombinace dozlatova vypečených vepřových výpečků se zelím je nejen chutná, ale také zdravá. Vepřové maso je dobrým zdrojem bílkovin a železa, zatímco zelí dodává jídlu kyselou a osvěžující chuť. Díky výše zmíněným výhodám kysaného zelí může tento pokrm nabídnout několik zdravotních výhod:

  1. Trávení: Kysané zelí může pomoci zlepšit trávení a vstřebávání živin, což je pro tělo nezbytné.

  2. Podpora imunity: Kombinace vitamínu C z kysaného zelí a bílkovin z vepřové výpečky může podpořit imunitní systém a pomoci tělu bojovat proti infekcím.

  3. Zdravá střeva: Probiotika z kysaného zelí mohou pomoci udržovat střevní mikroflóru v rovnováze, což má pozitivní vliv na trávení a celkové zdraví.

  4. Nízký obsah kalorií: Vepřová výpečka se zelím může být relativně nízkokalorickým pokrmem, což je pro ty, kteří dbají na svou postavu, výhodou.

Závěr

Dozlatova vypečené vepřové výpečky se zelím jsou nejen lahodným pokrmem, ale také nabízejí řadu zdravých výhod. Kysané zelí, které je nedílnou součástí tohoto jídla, je bohatým zdrojem probiotik, vitaminů a minerálů, které mohou prospět vašemu zdraví. Takže při přípravě tohoto tradičního pokrmu můžete mít jistotu, že si dopřáváte nejen lahůdku, ale také podporujete své tělo.

Pokud hledáte způsob, jak si vychutnat to nejlepší z obou světů – výborné chuti a zdravých výhod – vepřová výpečka se zelím je skvělou volbou. A když se toto jídlo podává dozlatova pečené, je to prostě neodolatelné.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)

Vepřové výpečky s kysaným zelím

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

2

hodiny
Kalorie

156

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 300 g vepřové plece

  • 1 ČL kmínu

  • 1 dcl vody

  • 1 kysané zelí

  • 1 ČL sušeného česneku

Postup

  • Na pánvi rozpálíme olej a přidáme na hrubo nakrájenou cibulku. Opékáme do lehce hněda.

  • Když je středně do zlatova, přidáme na větší kostky nakrájené maso, osolíme, opepříme, přidáme kmín a opékáme do hněda.

  • Podlijeme to vodou a necháme ji trochu vyvařit. Přidáme česnek až teď, aby nám nezhořkl.

  • Do pekáčku dáme zelí, rovnoměrně rozprostřeme i se šťávou. Navrch přidáme opečené maso i se šťávou, přiryjeme alobalem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na hodinu a půl. V průběhu můžeme přidávat podle potřeby i trochu vody, aby se zelí nepálilo.