Foto: Freepik

I když jsme vás nedávno informovali o tom, že babí léto nebude, vypadá to, že počasí si z nás dělá jen srandu. Nakonec totiž z ověřených zdrojů přichází zpráva, že počasí v první polovině října bude více než slibné. Jako “Babí léto” se tradičně označuje čtrnáct dnů po svátku svatého Václava, které mají být dle předpovědí více či méně slunečné a teploty se mají držet i nad patnáct stupňů.

To je naprosto ideální situace pro všechny výlety, protože v tomto počasí se přeci jen chodí lépe než když je okolo čtyřiceti stupňů a nedá se horkem ani dýchat. Na obloze pak bude v podstatě polojasno a místy se může v první polovině října objevit teploty i přes dvacet stupňů. Říjen je ale velice zákeřný, a proto se dá očekávat, že teploty se budou postupně rapidně snižovat. Ke konci října pak mohou teploty v noci spadnout i pod nulu.

Babí léto – krásný podzimní bonus

Babí léto je termín používaný k popisu teplého a suchého počasí, které často přichází na podzimním konci září a začátkem října. Toto období je známé svými teplými slunečnými dny, jasnou modrou oblohou a barevným listím na stromech. Název “babí léto” pramení z legendy, která tvrdí, že staré babičky nebo víly utíkají na chvíli z pekla a vytvářejí tak krásné podzimní dny.

Babí léto je obdobím, kdy se teploty ještě mohou vyšplhat na letní úrovně, ale chladné noci nám připomínají, že zima se blíží. Tato proměnlivost teplot může být zábavná, ale také nám klade výzvu při plánování venkovních aktivit. Proto je důležité být připraven na různé typy počasí.

Foto: Freepik

Proměnlivý říjen

Říjen je měsícem, kdy se babí léto pomalu střídá s chladnějším podzimem. Teploty se mohou pohybovat od letních horkých dnů až po chladné, deštivé období. Toto proměnlivé počasí je způsobeno různými faktory, včetně pohybu vzdušných hmot, změn v teplotě oceánů a blížící se zimy.

Jedním z charakteristických rysů říjnového počasí je častý výskyt deště. Srážky mohou být nepravidelné a způsobovat náhlé změny počasí. Z tohoto důvodu je důležité mít stále po ruce deštník nebo nepromokavou bundu, abyste byli připraveni na neočekávané dešťové přeháňky.

Jak se připravit na proměnlivé počasí v říjnu?

  1. Vrstvení je klíčem: Oblékněte se vrstvami, abyste mohli rychle reagovat na změny teploty. To znamená, že si můžete sundat nebo přidat vrstvu oblečení podle potřeby.

  2. Sledujte předpověď počasí: Každý den si zkontrolujte předpověď počasí, abyste byli připraveni na to, co můžete očekávat.

  3. Deštník a nepromokavá bunda: Vždy mít po ruce deštník a nepromokavou bundu, protože deštivé přeháňky mohou přijít kdykoliv.

  4. Boty na různé povětrnostní podmínky: Mít vhodné boty pro různé povětrnostní podmínky je také klíčové. Boty, které jsou voděodolné a zároveň prodyšné, vám pomohou zůstat suchí a pohodlní.

  5. Plánujte aktivit s ohledem na počasí: Pokud máte venkovní plány, zkuste je plánovat s ohledem na předpověď počasí.

  6. Užijte si babí léto: Babí léto je krásné období, takže si ho užijte a vyrazte ven, když je hezky.

V říjnu a během babího léta nás čekají teplotní výkyvy a proměnlivé počasí. Je to období, které nám připomíná krásu změny ročních období a to, jak moc je příroda rozmanitá. S vhodnou přípravou a plánováním můžete využít všechny stránky tohoto pestrého počasí a užít si krásu podzimního období.

Zdroj: pocasiradar.cz (odkaz)