Foto: Freepik

1. Typy turistické obuvi

Existuje několik různých typů turistické obuvi, která je navržena pro různé aktivity a terény. Nejběžnějšími typy jsou:

  • Trekové boty: Jsou středním řešením mezi lehkými turistickými botami a těžkými horskými botami. Jsou vhodné pro většinu středně náročných tras a poskytují dobrou ochranu a podporu pro nohy.

  • Turistické boty: Tyto turistické boty jsou ideální pro jednodenní výlety nebo turistiku na zpevněných cestách. Jsou lehké a pohodlné, ale nemají takovou ochranu jako trekové boty.

  • Horské boty: Jsou určeny pro extrémně náročné terény a expedice. Poskytují maximální podporu, odolnost a ochranu, ale jsou těžší a mohou být méně pohodlné na delších trasách.

2. Velikost a pohodlí

Správná velikost bot je klíčová pro pohodlí a prevenci poranění. Při výběru trekových bot si vždy změřte obvod a délku nohy, a přidejte pár milimetrů pro pohodlný prostor. Nezapomeňte, že nohy se mohou během chůze mírně zvětšit, takže vyzkoušejte boty v pozdních odpoledních hodinách, kdy jsou nohy obvykle největší.

3. Typ podešve

Podešev je důležitým aspektem trekových bot. Při výběru bot se podívejte na typ, vzorek a materiál podešve. Boty s vibramovou podešví jsou obecně považovány za výbornou volbu pro různé terény, protože poskytují dobrý grip a odolnost proti opotřebení.

4. Materiál svršku

Materiál svršku může také ovlivnit výběr turistické obuvi. Boty s vrchním materiálem z kůže jsou tradiční volbou pro trvanlivost a odolnost vůči vlhkosti. Boty s vrchním materiálem z umělých materiálů jsou lehčí a rychleji schnou, což je výhodné pro mokré podmínky.

5. Doplňkové funkce

Některé trekové boty mají další funkce, jako jsou voděodolnost, výška kotníku pro lepší podporu, integrované gumičky na sněhové stupačky a další. Rozhodněte se, jaké funkce jsou pro vaše potřeby důležité.

6. Testování a rozjezd

Nikdy nekupujte turistickou obuv bez toho, abyste ji nejdříve vyzkoušeli. Zkuste si boty obout a projít se v nich po obchodě. V ideálním případě byste měli provést krátkou túru nebo procházku, abyste zjistili, zda jsou boty pohodlné a dobře sedí na noze.

Pamatujte, že dobrá turistická obuv je investicí do vašeho pohodlí a bezpečí při outdoorových aktivitách. Vyberte si boty pečlivě podle svých potřeb a terénu, který chcete prozkoumat, a užijte si každý krok v přírodě.