Foto: Freepik

Kvalitu zimy u nás ovlivňuje z velké části klimatický jev, který se nazývá El Niño. Jelikož nabírá tento klimatický jev na síle, mohou se lidé ve střední Evropě těšit na extrémně silnou zimu. Zajímavé je, že tento stejný jev má způsobit, že ve zbytku Evropy budou panovat nadprůměrné teploty.

To ale neznamená, že zima udeří hned na začátku prosince. Vánoce budou podle všeho dle tradice na blátě. Pravá zima zavládne až na nový rok. Na otázku, jaká bude letos zima odpověděla uznávaná meteoroložka Dagmar Honsová toto: “Pro Evropu je vypozorováno, že východní výškové stratosférické proudění v okolí tropů a La Niña dlouhodobě statisticky zvyšují šance, že během zimního období dojde k oteplení ve vysoké výšce v polární oblasti. Teplý vzduch sesedne dolů a vytlačí arktický vzduch i do středních zeměpisných šířek.”

Foto: Freepik

V praxi to znamená, že vyšší teploty v Evropě by mohly vytlačit zimu k nám. Nesmíme ale pominout i vzdálenost Česka od Tichého oceánu, a proto je zde více faktorů, které mohou tuto předpověď ještě ovlivnit. Tato předpověď se totiž naplní jen pokud bude příhodný i vliv přízemních tlakových útvarů.

Není tak vyloučeno, že se po několika blátivých zimních měsíců dočkáme i poctivé ladovské zimy. Mnozí se sice zaradují, ale nižší teploty znamenají spousty problémů na silnicích. Zde se totiž již tradičně bude tvořit ledovka a námraza, což způsobí zcela jistě řadu dopravních nehod. Je tak zapotřebí být opatrný.

Zdroj: TN.Nova.cz (odkaz)