Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Játra jsou jedním z nejvíce ceněných a výživných potravin, které můžete zařadit do své stravy. Jsou plná živin a látek, které přinášejí mnoho zdravotních benefitů. V tomto článku se podíváme na některé z hlavních výhod konzumace jater a proč byste měli zvážit zařazení této potraviny do svého jídelníčku.

Bohatý zdroj živin:

Játra jsou bohatým zdrojem živin, včetně vitaminů (A, B12, riboflavin), minerálů (železo, zinek, měď) a antioxidantů. Vitamin A je zvláště důležitý pro zdraví očí, pokožky a imunitního systému. Vitamin B12 je nezbytný pro tvorbu červených krvinek a správné fungování nervového systému. Játra také obsahují mnoho esenciálních aminokyselin, které jsou stavebními bloky proteinů.

Vysoký obsah železa:

Játra jsou vynikajícím zdrojem železa, což je důležité pro tvorbu hemoglobinu v krvi. Hemoglobin je nosičem kyslíku a zajišťuje, že naše tkáně jsou dobře zásobeny kyslíkem. Nedostatek železa může vést k anémii, což má za následek únavu, slabost a sníženou schopnost koncentrace. Pravidelná konzumace jater může pomoci předcházet anémii.

Vysoký obsah proteinů:

Játra jsou také bohatým zdrojem kvalitních proteinů. Proteiny jsou důležité pro růst, opravu tkání a celkový vývoj těla. Jsou také nezbytné pro správnou funkci imunitního systému. Konzumace jater může pomoci zvýšit příjem proteinů ve vaší stravě.

Podpora detoxikace:

Játra mají klíčovou roli v detoxikaci těla. Pomáhají odstraňovat škodlivé látky a toxiny, které se dostávají do našeho těla z potravy a životního prostředí. Konzumace jater může posílit funkci jater a pomoci jim lépe zvládat detoxikační procesy.

Zlepšení zraku:

Díky vysokému obsahu vitaminu A mohou játra přispět k zlepšení zraku a udržení zdraví očí. Vitamin A je nezbytný pro tvorbu rhodopsinu, látky obsažené ve čočce oka, která je zapotřebí pro vidění za špatných světelných podmínek.

Podpora imunitního systému:

Játra obsahují některé důležité antioxidanty, jako je selén, který pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály a posiluje imunitní systém. Silný imunitní systém je klíčem k prevenci nemocí.

Podpora růstu a vývoje:

Díky svému bohatému obsahu živin jsou játra výbornou potravinou pro děti a mladé lidi v období růstu a vývoje. Pomáhají zajistit, že se tělo dostane všech potřebných živin pro správný rozvoj.

Je však třeba poznamenat, že konzumace jater by měla být měřená a zahrnuta do vyvážené stravy. Přílišná konzumace jater může způsobit přejídání některých vitaminů a minerálů, jako je vitamín A, který může být toxický ve velkých množstvích. Osoby s určitými zdravotními problémy, jako je nadměrný příjem železa, by měly konzumaci jater konzultovat se svým lékařem.

Celkově jsou játra vynikajícím zdrojem živin a mohou přinést mnoho zdravotních benefitů. Je důležité začlenit je do své stravy s mírou a v rámci vyvážené a rozmanité stravy, aby se dosáhlo nejlepších výsledků pro vaše zdraví.

Zdroj: lidovky.cz (odkaz)

Játra na cibulce jako minutka

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

10

minut
Kalorie

137

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • hrst tymiánu

  • 25 dkg jater

  • 1 brambora

Postup

  • Do rozpálené pánve si dáme trochu oleje a přidáme nakrájenou cibuly na půl kolečka

  • Když už se začíná lehce zbarvovat do hněda, přidáme na kostičky nakrájená játra.

  • Dále přidáme nasekaný tymián, osolíme a opepříme. Vše pak opékáme do hněda. 

  • Jako poslední přidáme na větší kostky nakrájenou a na půl uvařenou bramboru. Vše ještě jednou osolíme a dochutíme.