Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Druhou část recenze pak nechám na své dcerce, která hračku otestuje z pohledu dítěte. Stává se celkem běžně, že mě se na hračce líbí, jak hraje, ale jí zaujme třeba to, že se dají otevírat dveře. Zkrátka myslím si, že když je to určené dětem, měly by ty recenze dělat děti, aby ta vypovídací hodnota recenze byla co nejobjektivnější.

Jako první se podíváme na dětské odrážedlo v podobě hasičského vozu. Dcerce je přes rok, a má zkušenost je taková, že chce pořád utíkat a vy jen plápoláte za ní. V kočárku už moc být nechce, a tak se poohlížíte po nějakém jiném řešení, například v podobě odrážedla.

I když chce všude být a všechno dělat, tak sama ještě nedokáže nějak dalekou trasu jet. Při výběru jsem tak měli několik hledisek – muselo to být odrážedlo i pro menší děti, muselo mít opěrku, muselo mít nějakou zábranu proti přepadnutí, muselo mít i stoupačky na nohy a muselo mít hlavně nějakou prodlouženou rukojeť či řidítka pro mne, abych jí mohl držet a zatáčet, když jede.

Volba nakonec padla právě na odrážedlo „Fire Truck“ OnlineHračkářství.cz. Toto odrážedlo má teoreticky vše, co jsme požadovali a zejména má vodící tyč, takže dítě si může dát nohy pohodlně na stupačky, zatímco vy tlačíte. Když je dítě větší a jede většinu cesty samo, můžete ho jen přidržovat, aby nesjelo třeba z cesty nebo nenajelo do zdi.

Tato vodící tyč je odnímatelná, takže není problém, když už je dítě velké a zdatné, tuto tyč dát pryč a nechat to čistě na něm. My však rozhodně tuto tyč využijeme. Tyč se dá vyjmout pomocí stisku jednoho jediného tlačítka, stejně tak jako bezpečností kryty.

Může se stát, že ale dítě chce během jízdy slézt, ale ještě to neumí. Pro tento případ jsou zde právě tyto bezpečnostní kryty, které nejsou sice bezpečnostní pásy, ale za mne je to lepší než nic. Většina odrážedel na trhu totiž nemá žádné kryty či podobnou ochranu, a tak jsem za ně vděčný.

Je zde i vcelku pohodlná opěrka nejen na bederní část, ale na celá zádíčka, takže se může dítě pohodlně opřít během jízdy. Nebylo by to hasičské auto, aby nemělo velký volant se zvuky a melodiemi. Pro tyto zvuky a melodie je zapotřebí dvou klasických AA baterií. Možná bych měl zmínit i rozměry, které jsou 65 x 30 x 85 cm a má hmotnost 4 kg.

Podrobný vzhled pak naleznete v přiložené video recenzi nebo naší galerii. Když dcerka poprvé viděla toto odrážedlo, musela nejdříve prozkoumat každý aspekt, každé tlačítko a každý zvuk. Nedovolila mi odjet dříve, než se s tímto novým odrážedlem seznámila.

Zpočátku jsem vzal vodící tyč a ukazoval ji, že to jezdí a zkoušel ji představit všechny funkce a melodie. Následně to samozřejmě začala opakovat po mně. Teď už byla připravená na jízdu, takže jsme vyrazili. Na počátku jsem vzal vodící tyč a zkusil ji pár krát poposunout tam a zpět, aby získala k odrážedlu důvěru. Pak se již rozjela sama a byl opačný problém, že jsme ji z toho odrážedla nemohli dostat.

Teď, když jdeme na hřiště či do parku, tak vezmu odrážedlo s sebou a na rovné cestě, kde nejezdí auta ji tam dám a ona může projíždět v parku mezi prolézačkami a kochat se přírodou. Jízdu v něm si hodně užívá a pro mne je o mnoho jednodušší držet vodící tyč, než být ohnutý hodinu k ní, když běháme od prolézačky k prolézačce.

Za sebe a ze svých zkušeností, které jsem se zde pokusil popsat, mohu toto odrážedlo doporučit jako vhodný pro dítě. Nedokáži ale říci, pro jaký věk dítěte. Je to silně individuální. Každopádně dítě musí být schopno nejen sedět, ale udržet se v sedě i za jízdy. Musí být schopno držet se bezpečnostních krytů či volantu a musí poslechnout, když vám začne sama slézat.

Pro někoho je to tak vhodné na roce pro někoho na roce a půl. To musí každý rodič zvážit zvlášť. Nicméně já oceňuji to, že je to jedno odrážedlo, které jí vydrží poměrně dlouhou dobu. Po čase jí dáme pryč vodící tyč a ochranné kryty a může na tom jezdit ještě další tři roky, než to vystřídá třeba za nějaké dětské kolo. Za sebe i za dcerku to tak můžeme doporučit.

Děkujeme za zápůjčku odrážedla onlinehračkářství.cz

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté online hračkářství.cz